Foto: VUM

Koning Boudewijnstadion wordt ‘Golden Generation Arena’

Voor een realistisch budget - 150 tot 200 miljoen euro - willen de voetbalbond en Golazo het Koning Boudewijnstadion samen grondig renoveren. ‘Alle politieke partijen staan erachter, ook de N-VA.’

Een hypermodern, multifunctioneel stadion in Brussel, waar zowel de Rode Duivels als de Red Flames hun voetbalwedstrijden spelen als de Memorial Van Damme wordt georganiseerd. Als het van de Belgische voetbalbond (KBVB) en atletiekorganisator Golazo afhangt, dan zou dat zomaar tegen 2022 al realiteit kunnen worden. Ze hebben zelfs al een nieuwe naam in gedachten: de ‘Golden Generation Arena’.

Overleg op hoogste politiek niveau

Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie op het trainingscentrum van Tubeke presenteerden de twee ceo’s, Peter Bossaert (KBVB) en Bob Verbeeck (Golazo), vandaag samen een ambitieus project om het Koning Boudewijnstadion grondig te renoveren. En dat aan een ‘realistisch’ kostenplaatje van 150 à 200 miljoen euro. Geld dat volledig van publieke middelen moet komen, van de overheid dus. Onder meer van de federale overheid en van de deelregeringen (Vlaanderen, Brussel en Wallonië).

Dat geld is er nog niet, maar Golazo en de KBVB hebben er vertrouwen in dat ze dat budget de komende maanden wel zullen kunnen lospeuteren.’ We hebben op het hoogste niveau overleg gehad met alle politieke partijen. En niemand viel van zijn stoel toen hij de bedragen voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion hoorde. Iedereen is het project genegen. Ook de NVA, ja’, aldus Bossaert.

40.000 zitplaatsen

Want na 50 jaar is het Koning Boudewijnstadion dringend toe aan vervanging. ‘Als je onze infrastructuur ziet: de wc’s, kleedkamers, zitjes … de staat van het stadion is - ik mag dat zeggen - lamentabel’, geeft Bossaert toe. ‘Voor de wedstrijd van donderdag vroeg de Russische voetbalbond ons VIP-tickets voor de loges, maar die zijn er niet. Gewoon gênant’, gaf de ceo van de voetbalbond een pijnlijk voorbeeld.

Om de politiek te overtuigen, zal de capaciteit van het vernieuwde nationaal stadion verminderen van 47.000 naar 40.000 zitplaatsen, waardoor de impact op de omgeving - denk maar aan de verkeersdrukte bij wedstrijden - zal verminderen. ‘Het gaat slechts om een kleine capaciteitsvermindering. Door de hoge hekkens is het zicht op het veld op de laagste zitplaatsen nu te beperkt, waardoor er in de praktijk voor wedstrijden van de Rode Duivels vaak slechts 42.000 tickets werden verkocht’, relativeert Bossaert de impact van die beslissing.

Nationale ontwerpwedstrijd

Hoe de nieuwe ‘Golden Generation Arena’ er precies zal uitzien, is nog niet duidelijk. Daarvoor doen Golazo en de KBVB beroep op de creatieve ideëen van academici, ingenieurs- en architectuurstudenten, die via een nationale ontwerpwedstrijd hun renovatieprojecten voor het stadion kunnen indienen. Zodra de projecten zijn ingediend, zal een jury bestaande uit Rode Duivels, topatleten, vertegenwoordigers van de KBVB en de Memorial, leden van supportersclub 1895, de stad Brussel en de overheid zich buigen over de verschillende renovatieprojecten.

Zeker is daarbij enkel dat de atletiekpiste moet blijven, de oorspronkelijke ingang van het Koning Boudewijnstadion in het nieuwe project moet worden geïntegreerd en dat er nieuwe kleedkamers, zitjes en Vipruimtes en loges moeten komen. Verder hopen de KBVB en Golazo ook dat na de supporters na de verbouwing een beter zicht op het veld zullen hebben. ‘Een van de mogelijkheden daarvoor is een steilere hellingsgraad van de tribunes’, suggereert Bossaert. ‘Die hellingsgraad is nu veel te vlak, waardoor de supporters te ver van de spelers vandaan zitten.’

Nieuw elan

Zo krijgt het dossier van het nationaal stadion dus een zoveelste nieuw elan, na het afspringen van het Eurostadion-project. Dat stadion moest op Parking C verrijzen om enkele wedstrijden van het EK 2020 te ontvangen. Maar bouwheer Ghelamco slaagde er door aanslepende procedures niet in om tijdig de nodige vergunningen vast te krijgen, waardoor de deadline van de Europese Voetbalbond (UEFA) verstreek. Daarop werd beslist om het project af te blazen.

‘Of Ghelamco nog roet in het eten kan gooien vanwege hun juridische claim op het Eurostadion en parking C? Dit project staat daar volledig los van’, ziet Bossaert daar geen problemen in. Omdat er dit keer geen bestemmingswijziging nodig is - zoals in het geval van het gesneuvelde Eurostadion - acht de ceo van de KBVB de kans op slagen veel groter dan in het verleden. Ook al is er straks wellicht een nieuwe openbare aanbesteding nodig, omdat de renovatie volledig wordt gefinancierd wordt met overheidsmiddelen. Mogelijk stelt ook Ghelamco zich daarvoor opnieuw kandidaat.

Naar NEO light?

Tenslotte is nog onduidelijk of het vernieuwde stadion een plaats zal krijgen in het Brusselse NEO-shoppingproject op de Heizel van de groep Unibail-Besix -CFE. In het verleden werd een renovatie van het Koning Boudewijnstadion door de NEO-bouwheren nog afgedaan als te moeilijk om in het shoppingproject te passen. Maar na de verkiezingen zijn de Franstalige liberalen van de MR uit de Brusselse coalitie verdwenen, waardoor er nu bij de nieuwe meerderheid een breed politiek steunvlak zou zijn voor een NEO-light, mét behoud van het nationaal stadion. Al moeten de eerste concrete gesprekken daarover wel nog plaatsvinden. 

In het nieuws