Foto: rr

Kamercommissie keurt zonder N-VA steun aan gas goed

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft het steunmechanisme voor gascentrales goedgekeurd.

De partijen van de ontslagnemende meerderheid, MR, Open VLD en CD&V,  stemden voor het wetsvoorstel, net als de PS en de groenen. De N-VA stemde tegen, de SP.A onthield zich. Daarmee is er een meerderheid voor het wetsvoorstel, dat een kader schept voor de ondersteuning van allerlei elektriciteitscapaciteit die het wegvallen van de kerncentrales in 2025 moet opvangen.

De voorbije weken was de steun voor het wetsvoorstel wat afgekalfd, na alarmerende berichten over de hoge kostprijs. Verschillende partijen wilden de steun tot een minimum beperken en de bestaande gascentrales dus langer openhouden. 

Maar in de kaderwet wordt over de totale kostprijs van de steun nog geen definitieve beslissing genomen. Die volgt later, in de vorm van Koninklijke Besluiten. Het steunmechanisme zal overigens ook nodig zijn bij de alternatieve scenario’s. Maar de tijd dringt, en dus moest er nu een beslissing genomen worden.

Het wetsvoorstel werd aangenomen, maar tegelijk ook grondig bijgestuurd. Er werden bijna veertig amendementen goedgekeurd.

De podcasts van De Standaard