Foto: VUM

Voetbalbond wil Koning Boudewijnstadion renoveren

De Belgische voetbalbond KBVB wil het Koning Boudewijnstadion renoveren, mét behoud van de atletiekpiste. Zodat zowel de Rode Duivels als de Memorial Van Damme er kunnen blijven.

De Belgische voetbalbond KBVB maakt een opvallende U-bocht in het stadiondossier. Nu de plannen voor de bouw van een nagelnieuw Eurostadion door Ghelamco op sterven na dood zijn, wil de voetbalbond het bestaande Koning Boudewijnstadion (en de atletiekpiste) een grondige opknapbeurt geven. Zodat zowel de Rode Duivels als de Memorial Van Damme er hun thuishaven zouden blijven hebben. Dat schrijven vandaag het Nieuwsblad en La Derniere Heure.

Vips, persruimte en kleedkamers

Aan de tribunes zou niet worden geraakt. Maar onder meer de kleedkamers, de vip- en persruimte zullen worden verbouwd. Tegelijk zal het stadion aangepast worden aan de nieuwe veiligheidsreglementeringen van de Europese voetbalbond UEFA en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Om een nieuw evacuatieplan mogelijk te maken zouden hier en daar wel wat zitjes moeten sneuvelen, wat zou betekenen dat de capaciteit van het stadion lichtjes zou verminderen.

Deze namiddag om 13u30 is een persconferentie gepland in het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke, waar de voetbalbond en Golazo volgens onze informatie samen zullen aankondigen dat ze de handen in elkaar slaan om het verouderde Koning Boudewijn stadion aan te passen aan de moderne tijden. Een renovatie die ook de stad Brussel, en Ecolo-schepen van sport Benoît Hellings, genegen zouden zijn.

Nog geen overleg met stad Brussel

Maar Hellings benadrukt in een reactie aan de Franstalige RTBF dat er nog geen enkel concreet project op tafel ligt, laat staan dat daar al een akkoord over is. ‘Er is nog geen enkele vergadering geweest met die personen, maar we zijn bereid om hen te ontvangen, naar hen te luisteren en met hen samen te werken om het Koning Boudewijnstadion de komende jaren te renoveren’.

Toch zijn er nog veel vraagtekens. Is er straks ook bij de federale regering een politiek draagvlak voor de renovatieplannen? Wat zal dat kosten? Wie zal de renovatie betalen? En hoe zit het met de juridische claim die Ghelamco nog heeft op parking C, de site waar oorspronkelijk het nieuwe Eurostadion zou gebouwd worden? Hopelijk zullen Golazo en de KBVB deze namiddag op de persconferentie daarover meer duidelijkheid (kunnen) geven.

In het nieuws