Foto: rr

Acht tips om het werk van de huishoudhulp aangenamer te maken

Bezems met te korte stelen, oude dweilen en ander aftands materiaal. De helft van de huishoudhulpen in ons land zegt ontevreden te zijn met haar werkomstandigheden.

Uit een enquête bij 3.000 huishoudhulpen blijkt dat de helft zich niet respectvol behandeld voelt. Om het misgenoegen bij de poetshulpen aan te pakken, lanceert het Werkbaarheidsfonds Dienstencheques een nationale campagne. De website iktoonrespect.be geeft aan hoe de klant kan helpen, al was het maar door praktische zaken zoals kwaliteitsvol poetsmateriaal.

Deze korte checklist kan alvast helpen.

1) Veelvuldig gebruik van materiaal met een te korte steel leidt tot rugklachten.  Kies dus liever voor een telescopische steel voor borstel, ragebol, zwabber, ... Deze moet tot aan de schouders van de huishoudhulp reiken.

2) Voorzie een opstapje of stabiel trapje met maximum drie treden in huis. Zo kan uw huishoudhulp veilig werken op hoogte.

3) Om het afstoffen van meubels en andere oppervlakten te vergemakkelijken, is het gebruik van telescopische stelen aangewezen. Voorzie ook voldoende microvezeldoekjes in huis. Die zijn praktischer dan oude dweilen en poetsdoeken die zwaar worden als ze in water komen. Ook een compacte en lichte stofzuiger maakt het werk aangenamer.

4) Voorzie zowel een grote als kleine emmer om de vloer schoon te maken met water.

5) Het schoonmaken van ramen en spiegels kan best met speciale microvezeldoekjes voor ramen. Ook een klein trekkertje is altijd handig.

6) Voorzie voor het schoonmaken van het sanitair zowel een WC-borstel als douchetrekker.

7) Strijken is aangenamer met een verstelbare plank. Voorzie een voldoende krachtig stoomstrijkijzer, waterverstuiver en verlengdraad.

8) Ga in dialoog met uw huishoudhulp. Hij of zij heeft misschien nog andere specifieke materiaalvereisten voor het schoonmaken van bepaalde oppervlakken.

In het nieuws