Foto: belga

Waalse regering verliest meerderheid

Met de overstap van Patricia Potigny van MR naar Listes Destexhe verliest de Waalse regering haar meerderheid.

Het blijven lastige dagen voor de MR. Met veel poeha trok ze de populaire Sabine Laruelle terug aan boord om de lijst in Namen te trekken, de minister stopte vijf jaar geleden met politiek. Een dag later stapt backbencher Patricia Potigny over naar Listes Destexhe, meldt La Libre Belgique vanochtend. Potigny vindt de partij niet rechts genoeg. Meteen verliest de Waalse regering onder leiding van Willy Borsus (MR) haar meerderheid.

Met 38 zetels op 75 was die bijzonder krap. Dat was een gevolg van de wissel die twee jaar geleden op vraag van voormalig CDH-voorzitter Benoit Lutgen was doorgevoerd, waarbij de PS werd ingeruild voor de MR. De overstap van Potigny wil evenwel niet meteen zeggen dat de Waalse regering eraan is voor de moeite. Ze belooft elk dossier naar zijn merites te bekijken.

Twee zitjes

Voormalig Brussels MR-kopstuk Alain Destexhe – die een soort Franstalige N-VA voor ogen heeft, zonder het confederalisme – kan daarmee in Wallonië op twee parlementsleden rekenen. Eerder stapte ook André-Pierre Puget naar zijn formatie over. Puget heeft een verleden bij talloze partijtjes waar hij meestal met slaande deuren vertrekt. Vijf jaar geleden raakte hij in Luik verkozen op de lijst van de Parti Populaire. Potigny lijkt evenmin een politieke ster in wording. De voormalige schooldirectrice raakte per toeval in het parlement na de dood van Véronique Cornet.

In elk geval zal Borsus zich moeten schikken naar de wensen van de twee overlopers. Het wordt woensdag al uitkijken naar de stemming van het ontwerp over de hervorming van de APE (aides à la promotion de l’emploi), een symbooldossier voor de Waalse regering. Het gaat om een vorm van gesubsidieerde tewerkstelling. Door de plannen van de minister van Werk Pierre-Yves Jeholet (MR) zouden tot 3.500 APE’s hun baan verliezen. Uitgerekend vandaag betogen duizenden werknemers – gesteund door de vakbonden – tegen de hervorming. 

De podcasts van De Standaard