Foto: BELGA

Moslimexecutieve vraagt om bescherming

De Moslimexecutieve vraagt dat ons land 'ernstige en dringende maatregelen neemt om de islamitische plaatsen van eredienst te beschermen en erger te voorkomen'.

Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië nemen extra veiligheidsmaatregelen bij moskeeën na de dodelijke aanslagen in Nieuw-Zeeland. Ons land ziet daartoe voorlopig nog geen reden.

Het Crisiscentrum volgt de situatie op de voet, maar voorlopig is er nog geen aanleiding om bijkomende veiligheidsmaatregelen te treffen, klinkt het.

‘De situatie wordt uiteraard van minuut tot minuut opgevolgd en constant geëvalueerd, maar voorlopig zijn er geen elementen opgedoken die erop wijzen dat we extra veiligheidsmaatregelen moeten treffen. Dat kan uiteraard heel snel worden aangepast, indien er toch nieuwe informatie opduikt’, aldus Yves Stevens, de woordvoerder van het Crisiscentrum.

'Onze beslissing is op nationaal niveau. De lokale politie kan zelf wel steeds beslissen om extra maatregelen te nemen aan bepaalde moskeeën.'

Ook het Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, zegt dat 'er momenteel geen noodzaak is om de veiligheidsmaatregelen bij moskeeën te verhogen'. 'Dramatische gebeurtenissen, zoals in Nieuw-Zeeland, tonen dat er te veel polarisering bestaat. Maar de diensten volgen dit sowieso op de voet', klinkt het op Twitter.

Moslims willen wetten tegen moslimhaat

Het Executief van de Moslims van België (EMB) denkt daar anders over. 'De Belgische staat moet ernstige en dringende maatregelen nemen om de islamitische plaatsen van eredienst te beschermen en erger te voorkomen', klinkt het.

Het Executief van de Moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de islamitische instellingen van België (CIB) gaan verder. Volgens hen neemt de moslimhaat al jaren toe en moeten er Europese wetten tegen worden opgesteld, net zoals er wetten bestaan voor de haat jegens joden.

Ze vinden voorts dat de aanslagen moeten aanzetten tot 'nooit eerder geziene collectieve acties'. 'Het gaat hier immers om het overleven van onze democratie. Wij laten ons niet gijzelen door het terrorisme, maar tegen deze verschrikkelijke daden moeten wij rechtmatige ethische acties voeren.'

Aan de moslims in België vragen het EMB en de CIB om uiterst voorzichtig te zijn, vooral in de buurt van moskeeën en culturele moslimverenigingen.

Franse, Nederlandse en Britse maatregelen

Frankrijk nam vanmorgen al maatregelen: ‘Ik heb uit voorzorg onze prefecten opgeroepen tot extreme waakzaamheid en hen gevraagd om de bewaking van gebedshuizen op te trekken, zoals het aantal patrouilles’, aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner op Twitter.

Ook de politie in de Britse hoofdstad Londen voert de patrouilles rond moskeeën op, zegt burgemeester Sadiq Khan. 

In Amsterdam worden er 'zichtbare en onzichtbare maatregelen' genomen. Burgemeester Femke Halsema benadrukt dat dit gebeurt op basis van 'gevoelens in de samenleving en niet op basis van een concrete dreiging'. 

 

De podcasts van De Standaard