Foto: EPA-EFE

Crash Ethiopië: ‘Piloot vroeg paniekerig te mogen terugkeren’

De piloot van het vliegtuig dat zondag in Ethiopië is neergestort, kreeg onmiddellijk na het opstijgen op de luchthaven van Addis Abeba te maken met een noodsituatie.

De gezagvoerder van de Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines vroeg met ‘paniekerige stem’ om terug te keren, terwijl het vliegtuig naar een abnormale snelheid versnelde. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times, op gezag van een persoon die de luchtverkeercommunicatie inzag.

'Break, break, verzoek terugkeer', zei de gezagvoerder aan de luchtverkeersleiders, die intussen probeerden twee andere vluchten om te leiden die de luchthaven naderden.

De luchtvaartmaatschappij had eerder al gezegd dat de bemanning had gevraagd terug te keren naar Addis Abeba. Het is voor het eerst dat de inhoud van de gesprekken tussen de gezagvoerder en de luchtverkeersleiding onthuld is. De bron van de krant wil anoniem blijven, omdat de communicatie niet publiek is bekendgemaakt.

Contact verloren

De luchtverkeersleiders kregen de berichten binnen drie minuten na het opstijgen. Ook zagen ze dat het vliegtuig met enkele ‘honderden voet’ (100 voet is ongeveer 30,5 meter) hoger en lager vloog, een teken dat iets ernstigs aan de hand was, aldus de krant.

Ongeveer vijf minuten na het opstijgen is alle contact tussen de luchtverkeersleiders en de bemanning verloren gegaan. Zes minuten na het opstijgen verdween het toestel ook van de radar.

De piloot had 8.000 vlieguren op de teller. Het toestel had op 4 februari nog een onderhoud gekregen.

Door de crash in Ethiopië en een crash in Indonesië enkele maanden voordien, waarbij het om hetzelfde type vliegtuig ging, hebben luchtvaartautoriteiten overal ter wereld het vliegtuigtype aan de ketting gelegd. Vliegtuigbouwer Boeing gaf ook zelf het advies om de 737 MAX-vliegtuigen aan de grond te houden.

Bron: Belga
In het nieuws