Foto: belga

Bourgeois noemt klimaatbetogingen sowieso politieke acties

N-VA-voorzitter Bart De Wever is scherp voor de scholen die leerlingen verplichten om morgen deel te nemen aan een klimaatmars. Hij is niet de enige. Vlaams minister-president Bourgeois noemt de klimaatbetogingen sowieso politiek.

De klimaatmarsen van morgen blijven voor beroering zorgen omdat een aantal scholen dit als een schoolse activiteit beschouwen.

Minister van onderwijs Crevits (CD&V) steunt dat. ‘Deelname aan de manifestatie is een extra muros-activiteit, ­gekoppeld aan het pedagogische project, de onderwijsdoelen en het leerprogramma’, vindt ze.  Kortom: een manifestatie of mars is toegelaten als buitenschoolse activiteit. Maar zegt Crevits: het mag geen politieke manifestatie worden. Dus geen spandoeken tegen een bepaalde partij of politicus.

In een tweet heeft haar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) daar bedenkingen bij. Hij stelt: ‘Scholen die hun leerlingen verplichten deel te nemen aan een klimaatbetoging waarin men - ten onrechte - beweert dat de politiek niets doet voor het klimaat, nemen per definitie deel aan een politieke actie.’ 

Ook de voorzitter van Bourgeois' partij, Bart De Wever, is kritisch voor de schoolse klimaatmarsen. Hij zegt: 'Jongeren worden kritische burgers op schoolbanken en door educatieve uitstappen. Niet door hen te dwingen een bepaalde mening te uiten.'

De voorzitster van Open VLD, Gwendolyn Rutten, heeft eveneens haar bedenkingen. ‘Eerst was het betogen verboden. Nu is het verplicht. Allebei niet okay.’

Vlaams Belang gaat nog een stap verder. Voorzitter Tom Van Grieken stelt dat 'onze leerlingen worden misbruikt om een bepaalde politieke agenda te dienen'. Hij vraagt dat minister Crevits de scholen terugfluit en een onderzoek doet naar de banden tussen de initiatiefnemers en bepaalde politieke partijen.

Vrijdag wordt in 98 landen en op 1.325 plekken opnieuw gespijbeld voor het klimaat. Of niet helemaal, want om dat spijbelen tegen te gaan, organiseren veel scholen dus zelf marsen en betogingen. Op die manier wordt het een verplichte schoolactiviteit, met de steun van de verschillende koepels.