Foto: AP

Facebook en Instagram urenlang plat

Sociale netwerken Facebook en Instagram lagen woensdagavond wereldwijd plat, al waren er vooral in West-Europa en de Verenigde Staten meldingen van problemen.

Duizenden Facebook-gebruikers die woensdagavond geen gebruik konden maken van het sociale netwerk, kregen een boodschap te zien waaruit blijkt dat het probleem deel uitmaakt van een ‘gepland onderhoud’. Het bedrijf zelf maakte daar geen melding van. ‘Facebook zal snel terug zijn’, stond er verder te lezen.

Facebook en Instagram urenlang plat
Foto: downdetector

Andere gebruikers konden wel op Facebook, maar merkten dat sommige functies - zoals het uploaden van foto’s, ingeven van statusberichten of pagina’s beheren - niet werkten.

Ook Instagram, dat eigendom is van het bedrijf Facebook, lag wereldwijd plat. Rond 1u vannacht leken de problemen grotendeels van de baan.

‘We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen momenteel problemen hebben om toegang te krijgen tot de apps uit onze Facebook-familie’, postte Facebook in een reactie op Twitter. ‘We werken aan een zo snel mogelijke oplossing.’

Het bedrijf ontkende later ook dat het om een zogenaamde DDoS-aanval zou gaan. Dat is een aanval waarbij geprobeerd wordt om een computer of netwerk plat te leggen, bijvoorbeeld door het doelbewust over te belasten.

 

De podcasts van De Standaard