Huawei naar rechter tegen Amerikaanse regering

Het Chinese technologieconcern Huawei sleept de regering van de Verenigde Staten voor de rechter. Huawei verzet zich tegen het verbod dat Amerikaanse overheidsdiensten opgelegd kregen om Huawei-technologie en -diensten te kopen en te gebruiken.

De wet die de Amerikaanse president Donald Trump daarover vorig jaar had ondertekend uit veiligheidsoverwegingen, is ‘niet alleen onwettig, maar houdt Huawei ook tegen om op een eerlijke manier de concurrentie aan te gaan’, verklaarde de voorzitter van Huawei, Guo Ping, donderdag in het hoofdkwartier van het bedrijf in Shenzhen.

‘Het Amerikaanse Congres heeft nooit enig bewijs kunnen voorleggen om de opgelegde beperkingen ten aanzien van Huawei-producten te verantwoorden. We zien ons genoodzaakt om als laatste redmiddel deze actie te ondernemen’, stelde Guo Ping.

Tijdens de persconferentie beschuldigde de topman de Verenigde Staten er ook van de servers van Huawei te hebben gehackt en e-mails te hebben gestolen. Huawei dient een klacht in bij een rechtbank in Plano, Texas.

De Verenigde Staten beschuldigen het Chinese elektronicabedrijf ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering zodat die kan spioneren. In december raakte bekend dat het Centrum voor Cybersecurity (CCB) ook in ons land een onderzoek voert wegens mogelijke spionage naar Huawei. Dat levert netwerkinfrastructuur aan onder meer Proximus. Zelf ontkent Huawei alle beschuldigingen.

Bron: BELGA