Foto: Photo News

Politie jaagt met inbeslaggenomen luxewagens op criminelen

De federale politie zet momenteel veertien wagens in die het eerder in beslag heeft genomen van criminelen. En daar zitten ook dure luxewagens bij. ‘Hiermee toont Justitie dat het ‘outside of the box’ kan denken’, zegt Koen Geens, minister van Justitie (CD&V).

Het is het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV) dat de voertuigen ter beschikking stelt. In totaal overhandigde die dienst dus al veertien voertuigen aan de federale politie. Die werden in beslag genomen bij acties tegen de georganiseerde criminaliteit, drugshandel of witwassen.

Onder die veertien voertuigen zitten twaalf luxewagens. ‘Dat zijn geen Ferrari’s of Porsches, maar bijvoorbeeld wel een dure BMW’, meldt de dienst aan VRT NWS. Daarnaast gaat het om een gewone personenwagen en een bestelwagen.

Sinds vorig jaar een wetswijziging werd doorgevoerd, is de procedure om inbeslaggenomen goederen in te zetten in de strijd tegen de georganiseerde of zware criminaliteit vereenvoudigd. De regels gelden bovendien niet alleen maar voor auto’s. Het kan ook gaan om vrachtwagens, vaartuigen, speciale computers of gebouwen. Het gebruik van inbeslaggenomen geld voor operationele doeleinden is niet toegestaan.

‘De toewijzing gebeurt weloverwogen en binnen een strikt juridisch kader’, zegt Geens. ‘Ik ben steeds op zoek gegaan naar manieren om de efficiënte werking van de politiediensten te ondersteunen waar mogelijk. Met dit project toont Justitie aan dat het ook ‘out of the box’ kan denken’, zegt de minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden