Foto: Frederiek Vande Velde

Vlaanderen verplicht verdoofd slachten van kalveren

Vlaanderen breidt het verbod op onverdoofd slachten uit. Vanaf 1 januari 2020 wordt elektronarcose ook verplicht bij het slachten van kalveren.

Sinds begin dit jaar is elektronarcose al verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Voor grotere dieren, zoals kalveren, gold voorlopig echter nog een uitzondering, omdat de verdovingstechniek nog niet volledig op punt stond. Zolang dat niet het geval was, moest de techniek van de 'post-cut stunning' toegepast worden. Daarbij wordt het dier onmiddellijk na de halssnede verdoofd. De Vlaamse Regering had wel het mandaat gekregen om elektronarcose ook te verplichten voor kalveren en runderen, zodra de techniek op punt zou staan.

Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is dat nu het geval en staat de techniek van de elektronarcose nu ook op punt voor grotere dieren. 'Vlaanderen toont zich opnieuw een internationale voortrekker op het gebied van verdoofd slachten', zegt Weyts in een persbericht. 'Onverdoofd slachten is niet meer van deze tijd.'

Weyts: 'In een beschaafde samenleving hebben we de plicht om vermijdbaar dierenleed ook echt te vermijden', zegt Weyts. 'Nu de techniek van de elektronarcose op punt staat, kiezen we er dan ook resoluut voor om die nog breder te gaan verplichten. We bereiden ook al de laatste stap voor: het verplicht verdoofd slachten van grote runderen.'

Bijna alle kalveren die geslacht worden in België, worden geslacht in Vlaanderen. Het gaat op jaarbasis om ongeveer 350.000 dieren. Alle betrokken slachthuizen krijgen nog tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op het verdoofd slachten van kalveren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden