Foto: BELGA

Kwade Mercedes Van Volcem weigert plaats op kieslijst

Mercedes Van Volcem (Open VLD) zal niet terugkeren in het parlement. De liberale politica moest het in de strijd voor de tweede plaats op de West-Vlaamse Kamerlijst afleggen tegen nieuwkomer Kathleen Verhelst. Van Volcem reageert erg kwaad en weigert de lijstduwersplaats.

Open VLD wilde vrijdagmiddag uitpakken met een wit konijn op de West-Vlaamse Kamerlijst. Maar Vlaams parlementslid en Brugs schepen Mercedes Van Volcem doorkruiste die plannen door voor de geplande persconferentie een persbericht de wereld in te sturen. Volgens haar heeft de partij bedrijfsleider Kathleen Verhelst, gedelegeerd bestuurder van het West-Vlaamse bouwmaterialenbedrijf Verhelst, boven haar verkozen om op de tweede plaats te staan.

De Brugse politica reageert bijzonder ontgoocheld. ‘Door mijn politieke carrière hebben mijn kinderen hun mama weinig bij hen thuis gehad, en zelden lekker eten gegeten. Elke minuut vrije tijd heb ik in de uitbouw van de partij gestoken’, schrijft ze in het emotionele persbericht.

‘Men kiest dus voor een nieuwkomer, en niet voor iemand met 18 jaar ervaring’, vervolgt Van Volcem. ‘Ik ben zeer ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat. Ik deed vorig jaar nog tienduizend huisbezoeken. Men heeft het altijd over sterke vrouwen, maar in West-Vlaanderen koos men geen vrouwelijke lijsttrekker en de sterkste kandidate met inzet en ervaring wordt opzij geschoven’, zegt de Brugse politica in haar persbericht.

‘Meeste aantal stemmen’

‘Ik ben pas donderdagavond op de hoogte gebracht. Ik ben echt gekwetst’, zegt Van Volcem aan Belga. ‘Ik heb als lijstduwer bij de provinciale verkiezingen meer stemmen gehaald dan Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne. En dan word je zo bedankt? Ik heb in 2014 zelfs het meeste aantal stemmen gehaald van alle vrouwelijke parlementsleden’, zegt ze.

De partij had haar de lijstduwersplaats aangeboden voor de Kamer, maar die legt de misnoegde Van Volcem naast zich neer. Toch wil ze niet alle bruggen met haar partij opblazen. ‘Ik ben vorig jaar verkozen op de Open VLD Plus-lijst en zal me voor mijn stad blijven inzetten’, vervolgt ze. Van Volcem is in Brugge schepen van Financiën en Openbare Werken.

Tommelein weigert commentaar

Ze hoopt wel dat de partijleden de voorgestelde kieslijst vrijdagavond nog zullen afkeuren. ‘Ik hoop dat mijn mensen mij daarin steunen, maar de vergadering vanavond valt natuurlijk op een ongelukkig moment. Het is de vrijdag voor de krokusvakantie en veel mensen vertrekken op vakantie’.

‘Uit respect voor de vele andere mandatarissen en fijne collega’s die niet de lijst hebben opgesteld en elke dag ook vechten om de partij vooruit te helpen, onthoud ik me van elke negatieve commentaar’, besluit Van Volcem.

Bart Tommelein, lijsttrekker voor West-Vlaanderen en burgemeester van Oostende, wil voorlopig geen commentaar kwijt.

Bron: Eigen berichtgeving, BELGA

Uitslag Vlaamse verkiezingen