Foto: rr

‘Belgisch witloof veilig voor altijd’

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een hele verzameling witloofsoorten ingevroren, waaronder ook het typische Belgische grondwitloof.

Onderzoekers van de KU Leuven en de Nationale Proeftuin voor Witloof verzamelden 422 soorten witloof, van wilde soorten uit Syrië en Irak, over commerciële rassen tot het typisch Belgisch grondwitloof. Die worden nu ingevroren in vloeibare stikstof, bij min 196 graden, waarin ze zo goed als eindeloos bewaard blijven.

De kunst is om het invriezen zo te doen dat de zaden niet beschadigd worden en nadien nog kunnen ontkiemen. Gelukkig is er in Leuven ervaring. Ze bewaren er de wereldcollectie bananenrassen.

Iedere kweker van grondwitloof werkt met een eigen zaadlijn, het resultaat van generaties selectie. Ze krijgen de belofte dat hun planten niet bij anderen terechtkomen, en enkel gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dat onderzoek focust op wat Belgisch grondwitloof uniek maakt en hoe je witloof kunt helpen om zich aan te passen aan klimaatopwarming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen