Foto: Photo News

‘Nemmouche geen antisemiet, want droeg schoenen Calvin Klein’

Op het proces over de aanslag op het Joods Museum hebben de advocaten van Mehdi Nemmouche donderdag het woord. Voor hen is het duidelijk: iemand heeft hun cliënt geflikt.

Vooral een paar schoenen van Calvin Klein is erg belastend voor Nemmouche. Hij droeg de schoenen toen hij een week na de aanslag werd opgepakt in Marseille. De speurders vonden een afdruk van exact dezelfde zool op een deur in het museum. En van de opvallende schoenen zijn er amper acht paar verkocht in België.

Volgens Sébastien Courtoy, advocaat van Nemmouche, droeg de dader inderdaad het paar schoenen, maar was dat dus niet Nemmouche. Op de schoenen zat immers DNA van Nemmouche én van een andere man.

Volgens de speurders kon dat komen van iemand die de schoenen heeft geprobeerd in de winkel, maar dat veegt Courtoy van tafel. ‘DNA verdwijnt op een zeker moment’, stelde hij. En de schoenen lagen twee maanden eerder in de winkel.

Courtoy merkte nog op dat de schoenen van Calvin Klein in maat 43 waren, terwijl de andere schoenen die Nemmouche bij zich had, maat 45 hadden. En dat Nemmouche op het moment van zijn arrestatie schoenen van Calvin Klein droeg, bewees volgens hem nog iets. ‘Mijn cliënt een antisemiet? Waarom droeg hij dan schoenen van Calvin Klein?’, merkte Courtoy op, verwijzend naar de Joods-Hongaarse roots van de Amerikaanse modeontwerper.

Linguïstisch gehandicapt

Nog volgens de verdediging van Nemmouche was het niet hun cliënt die de opeisingsvideo van de aanslag op het Joods Museum heeft gemaakt. ‘De maker van die video was linguïstisch gehandicapt, Mehdi Nemmouche niet. Dus is Mehdi Nemmouche niet diegene die de video gemaakt heeft.’

‘U heeft de verhoren van Nemmouche allemaal gezien. Het is misschien geen Chateaubriand, maar hij praat perfect Frans, niet op een foutje te betrappen. Terwijl de man die de aanslag opeist in de video linguïstisch gehandicapt is, hij maakt acht fouten per zin.’

Nicolas Henin, de Franse journalist die getuigde dat hij Mehdi Nemmouche heeft herkend als zijn gijzelnemer in Syrië, werd er door Courtoy dan weer van beschuldigd een leugenaar te zijn. ‘Ze mogen dan wel het slachtoffer geweest zijn van IS, dat geeft hen nog niet het recht om te komen liegen om een onschuldige te laten veroordelen.’

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard