Foto: REUTERS

Voormalig hoofd van Zweedse Academie neemt ontslag uit Nobelprijscomité na seksschandaal

De Zweedse Academie, die verantwoordelijk is voor de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur, heeft dinsdag bekendgemaakt dat haar voormalige kopstuk Sara Danius ontslag heeft genomen.

Danius, essayiste en professor literatuur aan de universiteit van Stockholm, was de eerste vrouw aan het hoofd van de academie sinds 1786. Ze deed al een eerste stap opzij in april vorig jaar, nadat een schandaal van seksueel misbruik en corruptie voor chaos en verdeeldheid zorgde in het comité. Als gevolg daarvan werd er vorig jaar geen Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt. Nu heeft ze dus finaal haar ontslag ingediend.

Vorige maand verliet de dichteres Katarina Frostenson het comité. Haar man, de Fransman Jean-Claude Arnault, werd in december veroordeeld voor verkrachtingen en ging in beroep tegen zijn veroordeling. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in gebouwen van de Academie in Parijs en Stockholm. Daarnaast zou Arnault de voorbije jaren ook de namen van zeven Nobelprijswinnaars hebben gelekt. Bovendien ontving Forum, de exclusieve club van Frostenson en Arnault, subsidies van de Academie.

Frostenson, die lid was van de academie sinds 1992, ontkent dat ze informatie over Nobelprijslaureaten zou gelekt hebben naar haar echtgenoot. Normaal worden academieleden verkozen voor zolang ze leven, maar de statuten van 1786 zijn door de recente schandalen herzien. Leden kunnen nu zelf ontslag nemen uit de academie.

Volgens de krant Dagens Nyheter heeft Danius nog 2,1 miljoen Kronen (circa 200.000 euro) te goed van de academie.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard