• ‘Green Book’ van Peter Farrelly is uitgeroepen tot beste film.

Rami Malek beste acteur, Olivia Colman beste actrice, Glenn Close pakt er weer naast

Hollywood reikte vannacht voor de 91ste keer Oscars uit. ‘Green Book’ van Peter Farrelly is uitgeroepen tot beste film. Rami Malek, de acteur met Egyptische roots die Freddie Mercury vertolkt in ‘Bohemian Rhapsody’, won de Oscar voor beste acteur. Olivia Colman kreeg de Academy Award voor beste actrice, voor haar rol in ‘The favourite’. De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron (‘Roma’) is de beste regisseur.

‘Green Book’ volgt een Italiaans-Amerikaanse buitenwipper, Tony Lip (Viggo Mortensen), die tijdelijk zonder werk zit als zijn nachtclub een paar maanden dicht gaat. Als hij vervolgens als chauffeur rondrijdt voor een concertpianist (Mahershala Ali), ontstaat er een vriendschap.

 
Rami Malek beste acteur, Olivia Colman beste actrice, Glenn Close pakt er weer naast
Rami Malek, beste acteur Foto: AFP

De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron sleepte beste regie in de wacht voor zijn autobiografisch getinte zwart-witprent ‘Roma’. Cuaron ging in zijn eigen jeugdherinneringen graven voor ‘Roma’, dat het verhaal vertelt van een doktersfamilie in Mexico-Stad in de jaren zeventig.

Olivia Colman werd uitgeroepen tot de beste actrice, voor haar rol in ‘The favourite’, het kostuumdrama van Giorgos Lanthimos. Enigszins verrassend ging dus niet grote favoriet Glenn Close na zeven nominaties aan de haal met het beeldje.

De 44-jarige Engelse actrice speelt koningin Anne in de film. Eerder dit jaar won ze een Golden Globe voor haar vertolking. In de film, die zich afspeelt begin achttiende eeuw, staat de relatie centraal tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough.

 


Rami Malek beste acteur, Olivia Colman beste actrice, Glenn Close pakt er weer naast
Olivia Colman, beste actrice Foto: AFP

Rami Malek, de Amerikaanse acteur met Egyptische roots, won het beeldje voor beste acteur. De 37-jarige Malek vertolkt Freddie Mercury in ‘Bohemian Rhapsody’. De film is een ode aan Queen en aan zanger Mercury, die in 1991 overleed aan aids.

Geen centrale gastheer of -vrouw

De show had dit jaar geen centrale gastheer, - vrouw of -duo, nadat Kevin Hart moest afhaken wegens het opduiken van oude homofobe tweets. In plaats van de traditionele humoristische monoloog werd de show dan maar geopend met een kort optreden van Queen, althans de originele muzikanten met vervanger Adam Lambert als zanger.

Na een videomontage en wat grapjes door Tina Fey, Amy Poehler en Maya Rudolph, reikten de drie actrices de eerste Oscar van de avond uit. De 48-jarige Afro-Amerikaanse Regina King won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in ‘If Beale Street could talk’.

Rami Malek beste acteur, Olivia Colman beste actrice, Glenn Close pakt er weer naast
Regina King won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in ‘If Beale Street could talk’ Foto: REUTERS

King, die haar moeder Gloria had meegebracht naar de uitreiking, was de grote favoriet voor het beeldje in de categorie. De film speelt zich af in de jaren 1970 en vertelt het verhaal van Tish Rivers, gespeeld door Kiki Layne, een zwangere vrouw uit Harlem die probeert haar onterecht veroordeelde verloofde vrij te krijgen.

Mahershala Ali kreeg de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in ‘Green Book’. In 2017 won Ali ook al een Oscar voor beste mannelijke bijrol, voor zijn rol in de film ‘Moonlight’.

‘Er zijn geen golven’

Niet geheel onverwacht heeft ‘Roma’ van regisseur Alfonso Cuaron ook de Oscar voor beste niet-Engelstalige film gewonnen.

‘Ik groeide op met buitenlandse films en ik leerde er veel van’, zo zei Cuaron in zijn dankwoord. ‘Films als Citizen Kane, Jaws, Rashomon, The godfather, Breathless.’ Cuaron citeerde daarnaast Claude Chabrol: ‘Er zijn geen golven, we maken allemaal deel uit van dezelfde oceaan.’

Alfonso Cuarón won eveneens de Oscar voor beste cinematografie voor ‘Roma’. Cuarón bedankte in zijn speech Netflix, dat de distributierechten voor de film kocht.

 

Lady Gaga heeft de eerste Oscar uit haar carrière beet, voor het nummer ‘Shallow’ uit ‘A star is born’, dat ze eerder op de avond nog samen met Bradley Cooper bracht.

‘Het gaat niet om winnen’, zei Lady Gaga in haar dankwoord. ‘Het gaat om niet opgeven. Als je een droom hebt, vecht er dan voor.’

‘Do not turn the motherfucking clock on’

Rami Malek beste acteur, Olivia Colman beste actrice, Glenn Close pakt er weer naast
Regisseur Spike Lee was in zijn dankwoord de eerste die ruim over de afgesproken tijd ging. Foto: REUTERS

De Academy Award voor beste originele scenario gaat dit jaar ook naar ‘Green Book’. Het beeldje voor het beste bewerkte scenario is voor ‘BlacKkKlansman’ van Spike Lee.

Voor de Oscar voor beste originele scenario komen enkel filmscenario’s in aanmerking die niet gebaseerd werden op een ander medium.

Regisseur Spike Lee van ‘BlacKkKlansman’ was in zijn dankwoord de eerste die ruim over de afgesproken tijd ging. Hij kondigde dan ook in niet mis te verstane woorden aan dat de organisatie hem niet mochten onderbreken: ‘Do not turn the motherfucking clock on.’. In zijn speech had Lee het over slavernij, waarna hij een staande ovatie kreeg.

El Capitan

De prijs voor beste documentaire ging naar ‘Free solo’, over klimmer Alex Honnold. Hij werd gevolgd tijdens het beklimmen van de ongeveer 900 meter hoge bergwand El Capitan in Yosemite National Park, zonder gebruik te maken van touwen of veiligheidsmaterialen.

De Marvel-film ‘Black Panther’ won de Oscar voor beste kostuumontwerp en de Oscar voor beste setdesign. Die laatste kreeg designer Hannah Bleacher uit de handen van Jennifer Lopez en Chris Evans.

‘Bao’ is de beste animatiekortfilm.

Rami Malek beste acteur, Olivia Colman beste actrice, Glenn Close pakt er weer naast
Jennifer Lopez en Chris Evans Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

De Oscars voor beste geluidsmontage en beste sound mixing gingen dan weer naar ‘Bohemian Rhapsody’.

Dit zijn de winnaars van de 91ste Oscars op een rij.

In het nieuws