Foto: belga

Premier wil absoluut vermijden dat IS-strijders naar ons land komen

In de Kamer heeft premier Michel herhaald dat hij Belgische IS-strijders wil laten berechten in Syrië, waar ze in gevangenkampen zitten.

Charles Michel wil er alles aan doen om te vermijden dat er IS-strijders terugkeren naar ons land. Dat heeft hij in de Kamer gezegd na vragen van meerderheid en oppositie.

Michel wil dat de Belgische IS-strijders ter plaatse worden berecht door een internationaal tribunaal dat opgericht wordt in dialoog met onze buurlanden. De mogelijkheid van zo’n tribunaal wordt momenteel onderzocht.

De Nationale Veiligheidsraad nam vanmorgen eenzelfde standpunt in.

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo brak eerder al een lans voor een internationaal tribunaal, maar het blijft ook onduidelijk welke rol de Iraakse overheid of de Arabische-Koerdische alliantie van Syrische Democratische Krachten daarin kan spelen. De regering blijft de kwestie de komende dagen nog aankaarten bij de internationale partners.

Er zitten in de Iraakse gevangenissen twee Belgen (Tarik Jadaoun uit verviers en Bilal Al Marcochi uit Antwerpen) vast. In de Koerdische kampen in Syrië zitten 6 Belgen en 2 Fransen die door Belgie gezocht worden (een van hen is met Belgische getrouwd, de ander heeft hier lang gewoond). Daarnaast zitten er in Syrie nog 17 vrouwen (16 Belgische en 1 Nederlandse die met een Belg getrouwd is) en 32 kinderen (31 onder 12 jaar, 1 van 13 jaar) vast. 

IHet afgelopen weekend barstte de discussie rond de terugkeer van Europese IS-strijders in Syrië opnieuw los na een opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump. Als de Amerikanen uit Syrië vertrekken bestaat de kans dat IS-strijders die daar vastzitten, vrijkomen.

Voor Filip Dewinter (Vlaams Belang) hoeft er niet te lang te worden gediscussieerd. 'Ze moeten de doodstraf krijgen door ophanging of door een executie. Oog om oog, tand om tand', zei hij in de Kamer.

Niet te missen