Foto: AFP

Strijdlustige Huawei-stichter: ‘De VS kunnen ons niet verpletteren’

Huawei-topman Ren Zhengfei haalt in een interview opvallend hard uit naar de VS. ‘Amerika vertegenwoordigt de wereld niet.’

In een exclusief interview met de BBC toont Ren Zhengfei, de oprichter en ceo van Huawei, zich vandaag erg strijdlustig tegenover de VS. En dat amper een dag na het uitlekken van een geheim Brits veiligheidsrapport dat stelt dat het risico op spionageactiviteiten via de nieuwe 5G-netwerken van Huawei ‘beheersbaar’ is (DS 19 februari).

Huawei ligt in de VS niet alleen strafrechtelijk onder vuur wegens bankfraude, witwaspraktijken en het stelen van bedrijfsgeheimen (DS 30 januari). De Amerikanen hebben de Chinese telecomreus ook geweerd als leverancier van netwerkapparatuur bij de bouw van hun 5G-netwerken en dringen er vanwege het risico op spionage wereldwijd bij hun bondgenoten op aan om hetzelfde te doen.

‘VS vertegenwoordigt wereld niet’

‘De VS kan ons niet verpletteren’, reageert Ren vandaag op de verdachtmakingen en beschuldigingen vanuit de VS. ‘De wereld kan ons niet in de steek laten omdat wij technologisch meer geavanceerd zijn. Zelfs als ze meer landen overhalen om ons tijdelijk niet te gebruiken, kunnen we een beetje gas terugnemen’, vertelt hij aan de Britse BBC.

De Huawei-topman benadrukt dat de VS maar een deel van de wereld zijn. Na thuisland China is Europa vandaag de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf. 'Als de lichten uitgaan in het westen, zal het oosten schijnen. En als het noorden donker wordt, dan is er nog steeds het zuiden. Amerika vertegenwoordigt de wereld niet. Amerika vertegenwoordigt slechts een deel van de wereld.’

Comité van de Communistische partij

Op de Amerikaanse beschuldiging dat er een directe link is tussen Huawei en de Chinese overheid omdat Ren als oprichter zelf een voormalig legerofficier is, zegt hij: ‘Dat zijn geen feiten, louter beschuldigingen.’

Opmerkelijk wel: de topman van Huawei erkent in het interview dat er een comité van de Communistische Partij bestaat binnen zijn bedrijf, maar wijst erop dat dit een wettelijke verplichting is voor alle bedrijven die zaken doen op Chinees grondgebied: binnenlandse én buitenlandse bedrijven.

‘Bij spionage sluit ik het bedrijf’

Een Chinese veiligheidswet geeft Peking sinds 2017 de macht om elk Chinees bedrijf de opdracht te geven de staat te ondersteunen met spionage. Maar Ren Zhengfei benadrukt in het gesprek dat het faciliteren van spionage een risico is dat hij nooit zal nemen. ‘We zullen de afkeer van ons land en onze klanten over de hele wereld voor zoiets niet riskeren. Ons bedrijf zal nooit spionageactiviteiten ondernemen. Als dergelijke acties gebeuren, sluit ik het bedrijf.’

Ten slotte sprak Ren ook over de arrestatie van zijn dochter, Meng Wanzhou, tevens de financieel directeur van Huawei. Zij werd begin december gearresteerd in Canada (DS, 7 december). En dat op uitdrukkelijke vraag van de VS, die inmiddels haar uitlevering heeft gevraagd.

‘Allereerst maak ik bezwaar tegen wat de VS hebben gedaan. Dit soort politiek gemotiveerde actie is niet acceptabel’, zegt Ren. ‘De VS straffen anderen graag. Telkens er een probleem is, zullen ze dergelijke strijdlustige methoden gebruiken. (...) We protesteren hiertegen, maar nu we deze weg zijn ingeslagen, laten we het over aan de rechtbanken’, besluit de Huawei-topman.

In het nieuws