Foto: BELGA

Bel20-lidmaatschap Bpost in gevaar

De kans bestaat dat Bpost volgende maand uit de beursindex Bel20 zal verdwijnen.

De samenstelling van de Bel20 wordt jaarlijks herschikt na de derde vrijdag van maart. Op basis van de beurskoersen van de peildatum, afgelopen vrijdag, zouden Bpost en Engie niet langer aan de voorwaarden voldoen om het lidmaatschap van de index te verlengen, meldt KBC Securities.

Bij Bpost is de koers het probleem: die is zover gezakt dat de waarde van de vrij verhandelbare aandelen te gering is. Bij Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, is er een andere moeilijkheid: dat bedrijf is niet Belgisch genoeg. Buitenlandse bedrijven kunnen alleen in aanmerking komen voor de Bel20 als een derde van de activa of 15 procent van het personeel Belgisch zijn. In het geval van Engie is volgens KBC Securities nog maar 2,7 procent van het personeel in België actief.

Vele kandidaten

KBC Securities heeft berekend dat vastgoedaandeel WDP en technologiebedrijf Barco de vrijgekomen plaatsen van Engie en Bpost kunnen innemen. Zij voldoen aan de vereisten qua marktwaarde en qua intensiteit waarmee de aandelen verhandeld worden. Maar het verschil met rederij Euronav en halfgeleiderspecialist Melexis is klein. De uiteindelijke uitkomst blijft dus onzeker. Er is een zekere marge, want het is uiteindelijk Euronext die beslist welke aandelen in de Bel20 worden opgenomen.

Als Barco zijn intrede zou maken in de index, zou het voor de derde maal zijn. Het bedrijf maakte tussen 1991 en 1993 al deel uit van de Bel20, en ook tussen 1996 en 2007. Op 1 maart 2007 werd Barco vervangen door Ackermans & van Haaren.

Het lidmaatschap van de Bel20 heeft vooral een symbolische waarde. Het verhoogt de zichtbaarheid van een aandeel. De leden van de index worden gezien als een soort keurkorps van de nationale economie. Op de koers kan het lidmaatschap een klein effect hebben, omdat indexfondsen en trackers hun samenstelling eveneens wijzigen en er dus wat extra handel in een aandeel kan optreden.

De podcasts van De Standaard