Bijzonder fresco gevonden in Pompeï

In Pompeï hebben archeologen opnieuw een fresco ontdekt, ditmaal van Narcissus. Het kunstwerk dook op in een Romeins huis waar maanden geleden ook al een fresco van Leda en de zwaan werd aangetroffen.

De woning had ‘luxueuze decoraties, over thema’s als joie de vivre, schoonheid en ijdelheid’, aldus wetenschappelijk directeur Massimo Osanna. Thema’s dus die mooi passen bij de figuur van Narcissus. Hij was volgens de Griekse mythologie een jonge man die zichzelf zo graag zag dat hij, fataal, verliefd werd op zijn eigen weerspiegeling in het water.

In november vorig jaar vonden archeologen in datzelfde huis een kleurrijk fresco van Leda de zwaan. In de Griekse mythe vermomt Zeus zich als een zwaan om binnen te raken bij de Spartaanse koningin Leda, die hij verkracht. Het pikante verhaal was een favoriet in antieke slaapkamers, maar het is uitzonderlijk dat Leda de toeschouwer zo direct aankijkt.

Pompeï, dat in 79 werd bedolven onder lava van de Vesuvius, is een belangrijke toeristische attractie.

In mei vorig jaar werd een onthoofd lichaam van een man gevonden in Pompeï. Het leek alsof de man een rotsblok op zijn hoofd kreeg tijdens de uitbarsting. Uit verder onderzoek bleek dat een grondverzakking de oorzaak van de onfortuinlijke positie van de man was.

 

In het nieuws