Foto: AP

Airbus zet productie ’s werelds grootste vliegtuig stop

Airbus trekt tegen 2021 de stekker uit de productie van het A380-model. Ceo Tom Enders heeft het over ‘een pijnlijke beslissing’. Emirates Airlines, de grootste afnemer van het model, gaf de doodsteek. Het bedrijf annuleerde een bestelling van 39 exemplaren.

Zo valt het doek over een icoon. Het model dat in 2005 zijn eerste vlucht maakte, kreeg vanwege zijn immense omvang de toepasselijke bijnaam 'de walvis'.

De A380 telt twee verdiepingen, een bar en zelfs ingebouwde douches. Met een capaciteit van meer dan 800 passagiers, hoopte de vliegtuigbouwer een comfortabel toestel te maken geschikt voor populaire vluchten. Dat plan bleek overmoedig. De toestellen raakten met de jaren almaar moeilijker gevuld waardoor de voorkeur van luchtvaartmaatschappijen verschoof naar steeds kleinere toestellen.

Airbus zet productie ’s werelds grootste vliegtuig stop
Ceo Tom Enders, rechts in beeld. Foto: epa-efe

Hoewel de beslissing niet geheel onverwacht komt, valt ze wel op een ongelukkig moment. Want ook Etihad Airways overweegt een bestelling van 42 A350-modellen te schrappen. Daarbovenop zorgt de nakende Brexit voor een onzekere toekomst van het bedrijf.

In een online video uitte Enders vorige maand al zijn bezorgdheid over een mogelijke no-deal. Vooral verschillen in wetgeving en het vrij verkeer van werknemers zouden nefast voor de luchtvaartbouwer kunnen zijn. Enders sluit daarom ook niet uit om het bedrijf in de toekomst naar het Europese vasteland te verhuizen. Duitsland en Spanje toonden in het verleden al interesse in een nieuwe vestiging.

Daardoor zou de tewerkstelling van 14.000 Britten op de helling komen te staan. Rainer Ohler, communicatiehoofd bij Airbus, laat in een tweet weten dat de stopzetting van de A380 volledig los staat van de Brexit.

In april vorig jaar was het grootste passagiersvliegtuig ter wereld nog te zien op Zaventem.

 

 

In het nieuws