Foto: BELGA

Koen Geens: ‘We moeten haalbare oplossingen voorstellen voor gevangenisbeleid’

De N-VA wil onderzoeken of een gevangenis in het buitenland kan geopend worden, bijvoorbeeld in Marokko. ‘Ik ben altijd bereid om na te denken over het gevangenisbeleid, maar we moeten haalbare oplossingen voorstellen’, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Dit voorstel klinkt leuk, maar ik bekijk de zaken in de realiteit’, aldus de minister. ‘Met Nederland hadden we na lang onderhandelen een akkoord omdat dit een gevangenis dicht bij de deur was, maar dat kostte de staat al gauw 35 miljoen per jaar. Ik denk niet dat men in Marokko dit gratis zal willen laten doen.’

Geens legt uit dat het erg moeilijk is om nieuwe gevangenissen te bouwen in België. ‘Kijk naar de procedures die blijven hangen op Vlaams niveau of bij de Raad van State. Het is dan ook de vraag of men in Marokko dat wel zou willen bouwen.’ Bij een vorig werkbezoek werd aan de minister bevestigd dat Marokko ook kampt met een groot tekort aan plaatsen voor gedetineerden en geen gevangenissen bijgebouwd krijgt.

Marokkaanse gevangenen

Het verdrag tot overbrenging van Marokkaanse gevangenen naar een Marokkaanse gevangenis om de rest van hun straf daar uit te zitten bestaat al langer. Dit verdrag was in de feiten opgeschort door de Marokkaanse overheid in 2013.

‘Na veel gesprekken is dit verdrag eind 2017 heropgestart met een overbrenging van de eerste gevangenen tot gevolg. Maar het spreekt voor zich dat een land niet zomaar opgezadeld wil worden met gedetineerden’, aldus Geens.

Binnenkort komt de minister van Justitie van Marokko naar België. Dan zal de minister pleiten om meer gedetineerden te kunnen overbrengen naar Marokko.