Foto: AFP

Drugsbaron 'El Chapo' schuldig bevonden over de hele lijn, hij riskeert levenslang

De Amerikaanse jury heeft een vonnis uitgesproken in het proces tegen de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (61). Hij stond terecht als hoofd van het beruchte Sinaloa-drugskartel. Guzman werd schuldig bevonden over de hele lijn en riskeert een levenslange celstraf.

Het proces tegen El Chapo – wat zoveel betekent als ‘de korte’ – duurde 11 weken. Tijdens die periode hoorde de jury meer dan 50 getuigen, die een inkijk boden in hoe het beruchte Mexicaanse drugskartel te werk ging. Er waren uiteindelijk tien aanklachten, onder meer voor drugssmokkel, bendevorming, samenzwering tot moord en witwaspraktijken tijdens een criminele carrière die meer dan een kwarteeuw overspant.

Volgens de aanklagers was El Chapo als hoofd van het wijdvertakte Sinaloa-kartel verantwoordelijk voor de trafiek van tonnen cocaïne, heroïne, marijuana en methamfetamines naar de Verenigde Staten. Hij hield volgens de beschuldigingen zijn imperium met harde hand in stand, waarbij hij er niet voor terugschrok tegenstanders meedogenloos uit te schakelen. De jury debatteerde uiteindelijk 34 uur over een tijdspanne van zes dagen. El Chapo luisterde aandachtig naar het lezen van het vonnis, hij blikte door de rechtszaal in de richting van zijn echtgenote Emma Coronel en hief zijn duimen op. Toen werd hij weggeleid. De strafmaat wordt pas op 25 juni bekendgemaakt.

Proces

Tijdens het proces doken herhaaldelijk onverkwikkelijke details op over het leven van Guzman. Zo zou hij zich ook schuldig gemaakt hebben aan de verkrachting van jonge gedrogeerde tieners. Een van de meest explosieve getuigenissen was die van Alex Cifuentes Villa, een Colombiaanse drugsbaron die van 2007 tot 2013 nauw samenwerkte met El Chapo. Die verklaarde dat de Mexicaanse oud-president Enrique ­Peña Nieto een afkoopsom van 100 miljoen dollar zou aanvaard hebben om de klopjacht op Guzman te staken.

Ontsnappingskoning

El Chapo werd meermaals gearresteerd en opgesloten. Hij wist twee keer op spectaculaire manier te ontsnappen, uit wat zwaarbewaakte Mexicaanse gevangenissen moesten zijn. De eerste keer door zich in de wasmand van de gevangenis te verstoppen, de tweede keer door via een gat in zijn cel een tunnel te bereiken van meer dan een kilometer lang. Na zijn zoveelste arrestatie in Mexico, drie jaar geleden, vroegen en verkregen de VS een jaar later zijn uitwijzing naar een hoogbeveiligde gevangenis in Manhattan (New York). Mexico leverde hem uit aan buurland Amerika omdat daar in zeven staten aanklachten tegen hem liepen.

Meer dan een kwart eeuw kat-en-muis

  • 1993: Wordt op de vlucht na een moordaanslag opgepakt aan de grens met Guatemala. El Chapo koopt bewakers om en stuurt zijn kartel verder aan vanuit de cel.
  • 2001: Enkele dagen voor zijn geplande uitlevering aan de VS ontsnapt hij, verborgen in een lading vuile was nadat hij bewakers heeft omgekocht.
  • 2014: Wordt in de badplaats Mazatlán aan de westkust van Mexico gearresteerd, nadat hij zich dagenlang in tunnels verscholen heeft.
  • 2015: Ontsnapt uit een strengbewaakte Mexicaanse gevangenis, langs een 10 meter diepe en 1,5 kilometer lange tunnel die door handlangers werd gegraven en uitkomt onder de douche van El Chapo’s cel. De tunnel is uitgerust met een ventilatie­systeem en voorzien van trappen.
  • 2016: Wordt na een schietpartij in de stad Los Mochis, in zijn thuisstaat Sinaloa, opgepakt. De drugsbaas probeert te vluchten via een riool, maar mariniers kunnen hem arresteren terwijl hij in een auto probeert weg te rijden. Ze zijn hem op het spoor gekomen nadat acteur Sean Penn hem voor Rolling Stone interviewde.
  • 2017: Mexico levert El Chapo op 19 januari uit aan de Verenigde Staten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden