Telenet lanceert Yugo abonnement zonder decoder

Talrijk zijn ze nog niet echt, maar ook in Vlaanderen zijn er steeds meer mensen die een traditioneel tv-abonnement geen noodzaak meer vinden. Ze bezitten misschien niet eens een tv-toestel, maar pikken wel graag een internationale of Vlaamse topserie mee op hun smartphone. Voor die mensen heeft Telenet nu een apart abonnement: Yugo.

Het percentage Vlamingen met een digitaal tv-abonnement daalt langzaam, bleek vorige week nog eens uit de cijfers van de Digimeter: van 86% in 2015 naar 83% nu. Telenet, dat nog steeds vooral wordt geassocieerd met zo’n traditioneel tv-abonnement, wil het blijkbaar niet langer afwachten. Het nieuwe Telenet Yugo abonnement is gericht op de kleine maar groeiende groep die zo’n abonnement overbodig vindt.

Yugo bundelt een vast internet-abonnement, twee mobiele abonnementen (met elk 20 gigabyte data en 150 belminuten), 20 tv-zenders (live en tot 7 dagen uitgesteld) en het Telenet Play aanbod van films en series (waaronder HBO-reeksen als Game of thrones), voor 100 euro per maand.

Met dat aanbod hoopt Telenet klanten te behouden (of aan te trekken) die nog maar zelden naar live televisie kijken, en voor wie de smartphone het belangrijkste scherm is geworden. Klanten die anders geneigd zouden kunnen zijn, om Telenet vaarwel te zeggen, dus. ‘Dit is nog geen massamarkt’, zei Telenet-baas John Porter bij de voorstelling van de nieuwe formule. ‘Maar het is er wel tijd voor.’

Compromissen

Tv kijken zonder een decoder, betekent dat een paar compromissen nodig zijn. Je kijkt via de Yugo app. Wil je toch eens op een groot scherm kijken, dan moet je de video naar je tv streamen via een Chromecast of Apple TV. Programma’s opnemen is niet mogelijk, toch niet op je eigen toestel. Je kunt wel een uitzending 60 dagen lang ‘bewaren’ op de servers van Telenet, maar na die 60 dagen verdwijnt het programma onherroepelijk.

Wat ook ontbreekt, is het gebruikelijke aanbod digitale kabelzenders. Je moet het stellen met 20 kanalen: de grote Vlaamse kanalen van VRT, Medialaan en SBS, plus een paar buitenbeentjes als Vice, Discovery, MTV en Fox. Maar de formule heeft ook voordelen. Wie een Yugo-abonnement neemt, kan onbeperkt naar tv en naar de series op Play kijken via zijn mobiele verbinding, zonder dat dit afgaat van zijn 20 GB datalimiet.

Volgens Telenet zal het Yugo aanbod in de toekomst nog flink evolueren. Zo is de kans groot dat er, in samenwerking met de zenders, zal worden geëxperimenteerd met gepersonaliseerde reclame.

Voorlopig is Yugo alleen een smartphone app, op iPhone en Android. Die zal vanaf volgende week dinsdag beschikbaar zijn. Later volgt ook een website en een tablet-versie van de app.

De podcasts van De Standaard