Foto: BELGAIMAGE

Het pollenseizoen is gestart, met eerste piek door els en hazelaar

Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld. Daardoor start de risicoperiode voor mensen met een pollenallergie.

Het zijn de els en de hazelaar die zoals gewoonlijk het begin van het pollenseizoen hebben afgetrapt. ‘De komende weken kunnen nog meerdere pieken verwacht worden, aangezien deze twee boomsoorten hun bloeiperiode nog verder zetten tot ongeveer midden maart.’

Door de lage temperaturen en de neerslag in januari konden de bomen nog geen stuifmeel verspreiden. Afgelopen zaterdag heeft Sciensano een eerste piek vastgesteld van 125 pollenkorrels/m³. Over het algemeen blijft de timing van dit pollenseizoen vergelijkbaar met vorige jaren.

De meest allergieverwekkende boomsoort, de berk, zal pas tussen maart en april zijn stuifmeelkorrels beginnen verspreiden. Toch kan het zijn dat mensen met een berkenpollenallergie nu al symptomen ervaren. Dat komt doordat de els, de hazelaar en de berk tot dezelfde familie behoren, waardoor er gelijkenissen zijn tussen de verschillende pollentypes, verklaart Sciensano nog.

Het stuifmeelseizoen van de grassen, oftewel het ‘hooikoortsseizoen’, begint pas in mei.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden