• Lady Gaga mocht drie keer het podium op

Childish Gambino en Lady Gaga domineren Grammy's

Childish Gambino, het muzikale alter ego van de Amerikaanse comedian Donald Glover, en de Amerikaanse zangeres Lady Gaga hebben de belangrijkste prijzen in de wacht gesleept bij de uitreiking van de 61ste Grammy Awards.

De grootste awardshow van de muziekindustrie vond zondag plaats in Los Angeles. De presentatie was in handen van Alicia Keys, die onder meer de hulp van voormalige first lady Michelle Obama kreeg.

Childish Gambino sleepte drie awards in de wacht voor This is America, een protestnummer dat mee dankzij een controversiële clip een van de topfavorieten was. Hij won de prijs voor beste nummer. Daarmee zorgt hij voor een primeur: het is de eerste keer dat een rapnummer de belangrijkste trofee van de avond in de wacht sleept. Daarna won hij ook de prijs voor beste opname en beste samenwerking voor een rapnummer . Gambino gaf echter verstek voor de prijsuitreiking.

Lady Gaga won dan weer in de categorieën beste solo performance voor het nummer Joanne, en beste duo of groep performance samen met Bradley Cooper voor Shallow. Dat laatste lied, geschreven voor de film A Star Is Born, won ook de prijs voor beste nummer geschreven voor visuele media.

Country

De meeste awards gingen echter naar de Amerikaanse countryzangeres Kacey Musgraves. Zij viel vier keer in de prijzen met haar album Golden Hour. Dat werd bekroond als album van het jaar, en ze domineerde ook de countryprijzen: beste countryalbum, beste country soloact en beste countrysong.

In totaal werden in 84 categorieën prijzen uitgereikt. De 23-jarige Britse zangeres Dua Lipa werd verkozen als revelatie van het jaar. Andere winnaars zijn onder meer Ariana Grande (beste pop vocaal album voor Sweetener), Drake (beste rapnummer voor God’s Plan), Cardi B (beste rapalbum voor Invasion of Privacy) en Arctic Monkeys (beste alternatieve muziek album voor Tranquility Base Hotel & Casino). In de categorie rockalbum was de trofee voor Greta Van Fleet, die buiten hun thuisland overal lauw onthaald worden.

Kendrick Lamar

Favoriet Kendrick Lamar kon slechts één van zijn acht nominaties verzilveren, maar ook niet helemaal. Hij moest de award voor Beste Rap Performance delen met Anderson .Paak.

Duo's

Het publiek werd tijdens de show getrakteerd op een reeks optredens, waaronder opvallend veel gelegenheidssamenwerkingen: Shawn Mendes samen met Miley Cyrus, Dolly Parton met Miley Cyrus en Katy Perry, Post Malone samen met de Red Hot Chili Peppers, maar ook Diana Ross, Lady Gaga, Cardi B en gastvrouw Alicia Keys. Ariana Grande moest eigenlijk optreden tijdens de show maar weigerde dat na onenigheid met de organisatoren over welke nummers ze mocht brengen. Grande kwam door die onenigheid haar prijs voor 'beste pop vocaal album' zelfs niet in ontvangst nemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden