09/02/2019 - Columns
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Een Somalische vrouw sleept takken mee naar een vluchtelingenkamp in Kenia. Veel Somaliërs vluchten voor de droogte. photo news

Op de kop

De klimaatverandering is een van de oorzaken van nieuwe migratiestromen. Ook wie een streng migratiebeleid voorstaat, heeft belang bij ambitieuze klimaatdoelstellingen. Helaas verhindert de politieke logica die bundeling van krachten, schrijft Tom Naegels.

Verzoent de ‘klimaatvluchteling’ links en rechts?

Het was een bericht dat, ondanks de intense aandacht voor de klimaatproblematiek, toch betrekkelijk geruisloos passeerde. Als één tot twee derde van de ijskappen in de Himalaya en het aanpalende Hindoekoesj-gebergte smelt, waarschuwden 210 klimaatwetenschappers deze week, dan heeft dat een dramatische impact op de levens van de bewoners in de ruime omgeving, in totaal anderhalf miljard mensen (DS 6 februari). De overstromingen en droogtes die ermee gepaard gaan, zullen een deel van hen zonder twijfel aanzetten om hun woonplaats te verlaten. Zij worden dan zogenaamde klimaatvluchtelingen, een groep die, volgens een studie van de Wereldbank, tegen het midden van deze eeuw al meer dan 140 miljoen mensen zal beslaan, in de delen van de wereld waar je nu al, ook om andere redenen, grote migratiebewegingen ziet: zwart Afrika, Zuid-Azië en Zuid-Amerika.