Foto: FOTO LEO DE BOCK

Ook abdij Grimbergen gaat opnieuw bier brouwen

De Nobertijnenabdij van Grimbergen heeft concrete plannen om in de toekomst opnieuw bier te gaan brouwen in de abdij zelf, net zoals de paters in het verleden dat deden tot aan de Franse Revolutie.

De paters in Grimbergen zullen gaan samenwerken met Alken-Maes en Carlsberg die nu al instaan voor het brouwen en verdelen van het klassieke Grimbergenbier. Het plan is om enkele varianten van dit bier te gaan ontwikkelen.

Hiervoor zal in de huidige feestzaal van het Fenikshof een microbrouwerij geïnstalleerd worden.

De productie zal alleszins beperkt blijven tot maximaal 10.000 hectoliter per jaar. Er zullen hiervoor vijf tot zes mensen worden aangeworven. Volgens Leo De Bock, adviseur van de abdijgemeenschap, zullen de eerste bieren tegen eind 2020 kunnen geproefd worden.

Quirinis

Vorige maand maakten ook de Norbertijnen van de Parkabdij in Heverlee bekend dat ze na twee eeuwen op kleine schaal terug eigen bieren willen gaan brouwen.

Men is hiervoor momenteel nog oude recepten aan het bestuderen en men wil in de lijn van vroeger vooral producten gebruiken die in de omgeving van de abdij gewonnen worden.

Als biernaam wordt gedacht aan Quirinis, een heilige wiens relikwieën in de abdij begraven liggen. Pater Filip Noël maakte zich eind januari sterk dat de eerste bieren al in mei of juni geconsumeerd zullen kunnen worden. Volgens de Bock is er geen verband tussen de brouwplannen van beide abdijen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden