
Overwin je hoogtevrees vanuit je bioscoopzetel
Roma
Mexicaans meesterwerk.


Zij hoort bij het gezin, maar maakt er zichtbaar geen deel van uit. Ze staat één trapje hoger dan de hond, van wie zij de uitwerpselen moet ruimen. Zij mag meekijken wanneer het hele gezin voor tv zit, maar dan wel naast de zetel, op de grond. Met een groot gevoel voor nuance en sprekende beelden brengt de Mexicaanse Oscarwinnaar Alfonso Cuarón een ode aan zijn kindermeid. Oogstrelend mooi en hartverscheurend goed. Recensent Ruben Aerts deelde helemaal terecht een maximum aantal sterren uit.
Netflixers kunnen de film vanuit hun luie zetel bekijken. Dat is prima voor iedereen die niet in de cinema geraakt, om wat voor reden dan ook. Maar neem het van ons aan: deze wil je op het grote scherm zien. En het goede nieuws is: dat kan ook.
Girl
Loftrompet voor pirouette.


Is dit het strafste Vlaamse debuut ooit? Een meisje wil ballerina worden, maar moet dan ook nog haar jongenslichaam eraf dansen. Dit is een film die zich kwetsbaar durft opstellen en dat ook vraagt van de kijker.
Een interview met regisseur Lukas Dhont >
Free solo
Duizelingwekkende documentaire.


Wie ’ns ondersteboven tegen een verticale bergwand wil hangen als El Capitan in Yosemite, Californië, moet zeker naar deze film over Alex Honnold, een man met een even waanzinnig als verbluffend plan. Best vooraf iets kleins eten, een powerbar ofzo.
Een interview met Alex Honnold >
Gräns
Grensverleggend.


Op Tinder zou Tina geen kans maken. Maar ze heeft wel een zesde zintuig, dat ze voor haar job als douanier goed kan gebruiken. En wanneer ze een zielsverwant tegen het vuige lijf loopt, verandert alles. Uit Zweden komt een hartverwarmende film aangewaaid die zo weird is dat hij alleen maar uit het hoge, donkere Noorden kan komen.
The favourite
Anti-kostuumfilm.


De slag bij Oudenaarde (1708) zal Yorgos Lanthimos eendenpaté wezen: de regisseur van ‘Dogtooth’, ‘The lobster’ en ‘The killing of a sacred deer’ is in ‘The favourite’ alleen geïnteresseerd in geflikflooi, intriges en het besloten hofje van Queen Anne. Actrices Emma Stone, Rachel Weisz en Olivia Colman laten alle mannen met pruiken een poepje ruiken.
Werk ohne Autor
Schilder met demonen.


De regisseur van ‘Das Leben der Anderen’ vond inspiratie in de grote schilder Gerhard Richter voor een film over een kunstenaar die met demonen worstelt. Recensent Ruben Aerts zag een film die een vraag opwerpt: in welke mate kan kunst de maker bevrijden? De muziek is van die andere virtuoze Richter: Max Richter.
Een interview met regisseur Florian Henckel von Donnersmarck en recensie >
Can you ever forgive me?
De liegende letteren.


Weinig films charmeerden me de afgelopen tijd zo als deze over een schrijfster die munt slaat uit haar verbeelding - en andermans naam. Het is de eerste film waarin ik Melissa McCarthy ronduit bewonder voor haar vertolking, net als Richard E. Grant overigens. Ze vormen een heerlijk koppel schavuiten, die de kantjes eraf lopen, maar altijd met zwier.