Foto: BELGA

De betogingen van 15 jaar geleden zijn nog niet vergeten

In haar opgemerkte toespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat over de klimaatbetogingen verwees minister Joke Schauvliege (CD&V) naar de betogingen van de landbouwers in 2003 tegen toenmalige minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev). Meer dan 15 jaar geleden dus, maar een confrontatie die duidelijk nog niet vergeten is.

In 2003 probeerden de groenen, onder meer met Vera Dua als minister van Leefmilieu en Landbouw voor Agalev (de voorloper van Groen), hun stempel te drukken op het beleid in een regering met VLD, SP, en de VU. Ze streefden bijvoorbeeld naar de uitbreiding van de natuurgebieden en wilden de mestoverschotten in Vlaanderen beperken met het zogenaamde mestactieplan. Dat plan gebood veeboeren hun mestoverschotten volledig te verwerken. Een omstreden voornemen dat op veel verzet stuitte in de landbouwsector, die fel tekeer ging tegen het beleid.

‘Groene hoer’

De bitse tegenstellingen kwamen onder meer tot uiting bij de betogingen tegen de regeltjes en betutteling door de overheid. Vooral minister Dua moest het daarbij ontgelden. En dat ging een stuk verder dan de ludieke slogans gericht aan het adres van minister Schauvliege die we nu zien op de klimaatbetogingen. Daar waren zelfs nauwelijks verholen bedreigingen bij zoals ‘Vera als je niet wil dat je moet lopen, stop met ons te kloten.’ Op een protestmars in Gent, waar zo’n 20.000 ‘gebruikers van het platteland’ op straat kwamen, dook zelfs een bord op met de niet mis te verstane boodschap ‘Stop de groene hoer’.

In die betogingen stapten ook leden van CD&V (toen in de oppositie) mee op, zoals Joke Schauvliege. Maar het thema verdeelde niet alleen meerderheid en oppositie: ook iemand als Jaak Gabriëls, toen minister voor Economie voor VLD in de regering van Patrick Dewael liet zich opmerken op de protesten. Dua moest uiteindelijk na de zware verkiezingsnederlaag van Agalev bij de federale verkiezingen van 2003 opstappen als Vlaams minister.

Een heel verschil met Schauvliege, die veel beter ligt bij de landbouwers. Die nauwe banden spelen haar ook wel eens parten. ‘De minister wordt sterk ­gestuurd door de landbouwlobby’s’, liet Vlaams parlementslid en N-VA-milieuexpert Wilfried Vandaele zich in 2015 bijvoorbeeld ontvallen. ‘Alles kost veel meer tijd en energie dan nodig.’

Een ander N-VA-lid noemde haar in Het Nieuwsblad toen zelfs ronduit ‘een marionet’ van de boerenbond. Een anonieme quote, maar wel kenmerkend voor de wrevel die de banden tussen Schauvliege en de landbouwsector weet op te wekken.

‘Te absurd voor woorden’

Vera Dua wil zelf liever niet reageren op de hele heisa. ‘Te absurd voor woorden’, is het enige dat ze kwijt wil over de uitlatingen dat de klimaatbetogingen nu opgezet spel zijn en een vergelding zouden zijn voor een conflict dat 15 jaar geleden woedde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen