• Het protest houdt aan.

Internationale conferentie als antwoord op klimaatprotest: 'Boodschap begrepen'

Politieke excellenties lopen zich het vuur uit de sloffen om te tonen dat ze volop bezig zijn met het klimaat. Vanavond zitten de bevoegde ministers bijeen, over twee weken volgt een grote internationale conferentie in Brussel.

‘Researchers are sounding the alarm. Even with the most stringent emission reductions, global sea level will rise dramatically, disrupting life on land and in the seas.’ De alarmbellen gaan af, zelfs met strenge beperkingen op uitstoot, zal het zeeniveau dramatisch stijgen, met grote gevolgen voor de mens en het leven in de oceanen. Zeg dat de federale overheid het gezegd heeft. In casu, federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) en staatssecretaris voor de Noordzee Philppe De Backer (Open VLD).

Om het hoofd te bieden aan wat zij zelf ‘probably the greatest challenge of this century’ noemen, wordt op 19 februari een high level-conferentie gehouden in het Brusselse Egmontpaleis. Het valt allemaal te lezen op de website van ‘Climate Change & Oceans Preservation’ waar Marghem vanochtend al een handvol tweets over verstuurd heeft.

Daar komt een keur aan internationale namen spreken. Behalve premier Charles Michel (MR) onder anderen de Europese commissarissen voor Leefmilieu en Klimaat Karmenu Vella en Miguel Arias Cañete, de speciale VN-gezant voor de oceanen, Peter Thomson en klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele. Ook ceo’s van bedrijven rond wind- en waterenergie komen aan het woord, net zoals de vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank. De jongeren die het protest leiden, komen uiteraard ook aan bod. Marghem en De Backer willen nadien een reeks gezamenlijke maatregelen vastleggen in een Brussels Declaration.

In deze video vertelt journaliste Ine Renson wat ons de komende jaren te wachten staat als er niet drastisch ingegrepen wordt.

#wakeupyourministers

Door de acties van de klimaatspijbelaars, die morgen hun vierde betoging houden in Brussel, en de twee grote klimaatmarsen, staat klimaatverandering plots bovenaan op de politieke agenda. Vanmiddag debatteert het Vlaams Parlement erover en vanavond zitten de drie regionale ministers – Joke Schauvliege (CD&V), Jean-Luc Crucke (MR) en Céline Fremault (CDH) – samen met Marghem. Ook dat heeft de federale minister zopas via Twitter laten weten. Net zoals haar reactie op de affiche-campagne van #wakeupyourministers.

 

Via affiches die dinsdagavond in verschillende steden op reclameborden werden gehangen wordt aangemaand om de ministers op alle mogelijke manieren aan te spreken over het klimaat. Via de wakeupyourministers.be kan iedereen rechtstreeks een bericht sturen via mail, twitter en sms, of de ministers bellen. ‘De boodschap is aangekomen’, zegt Marghem. ‘Heel veel telefoontjes, facebook-berichten en tweets en enorm veel mails. Helaas kunnen we ze niet een voor een beantwoorden.’ In de communicatie is alvast een tandje bijgestoken.

 

Vanavond ziet Marghem dus haar regionale collega’s. Ze zegt samen met hen een aantal snelle maatregelen te willen afkloppen, die het Nationaal Energie en Klimaatplan, dat een werk van langere adem is, kunnen flankeren.

In het nieuws

De podcasts van De Standaard