Foto: BELGA

Armeens gezin uit Borgerhout blijft opgesloten in Steenokkerzeel

Het Armeense gezin Khmoyan uit Borgerhout blijft opgesloten in het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel. De raadkamer in Antwerpen heeft hun verzoek tot invrijheidstelling maandag afgewezen, meldt hun advocaat Bruno Soenen. Hij gaat tegen die beslissing in beroep. Antwerps parlementslid Nahima Lanjri (CD&V) vindt dat het gezin in aanmerking moet komen voor een humanitaire regularisatie.

De Khmoyans, een gezin met twee dochtertjes van twee en acht jaar, werden op 8 januari opgepakt en overgebracht naar het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel. Hun aanvraag tot regularisatie is geweigerd en ze hebben een uitwijzingsbevel gekregen. Hun advocaat heeft daartegen beroep aangetekend.

Hij vocht ook hun opsluiting aan bij de raadkamer, maar ving daar maandag bot. Ook tegen die beslissing gaat de advocaat in hoger beroep, waardoor nu de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling over het verzoek tot invrijheidstelling moet oordelen.

Lanjri vindt dat het opsluiten van gezinnen met kinderen zoveel mogelijk moet worden vermeden, en wil laten onderzoeken of er geen fouten zijn gebeurd in de procedure. 'Als er inderdaad fouten zijn gebeurd, dan moet het gezin op zijn minst de kans krijgen om vrijwillig terug te keren naar het land van herkomst. Als er iets mis ging bij de procedure, dan moeten ze de kans krijgen om te regulariseren, maar daar beslist de bevoegde minister over, samen met haar administratie', zei Lanjri aan VRT NWS.

'Onmenselijk'

De ouders kwamen in 2009 naar België en beide kinderen werden hier geboren. Kinderrechtencommissaris Bruno Van Obbergen liet eerder al in Gazet van Antwerpen optekenen dat hij niet te spreken was over de opsluiting van het gezin. Hij vond ook dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) het dossier zeer gebrekkig had afgehandeld, zonder rekening te houden met het belang van de kinderen.

Basisschool De Reuzenpoort in Borgerhout, waar het 8-jarige dochtertje Anna-Maria school loopt, vindt het onmenselijk dat het gezin wordt teruggestuurd en startte allerlei acties, waaronder een petitie tegen hun uitwijzing.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen