Foto: Radio 1

Lieve De Maeyer verlaat de VRT

Lieve de Maeyer, al jaren de stem van ‘Classics’, zaterdagmiddag op Radio 1, stopt met radio maken, en stapt op bij de openbare omroep.

Ze kondigde het zelf onverwacht aan, afgelopen zaterdag, op het eind van de uitzending, dat het haar ‘allerlaatste Classics’ was. Voor de luisteraars, die ze bedankte om al die jaren zo lief, vriendelijk en beleefd te zijn geweest, had ze nog volgende boodschap in petto: ‘Muziek is belangrijk in het leven, pop- en rockmuziek is een grote verspreider van ideeën, ze schudt af en toe de samenleving eens goed door elkaar, en dat is nodig.’

Lieve De Maeyer begon haar radiocarrière bij Studio Brussel. In 2000 maakte ze de overstap naar Radio 1, waar ze op zaterdag ‘Classics’ presenteerde, en ook de vaste stem was van de jaarlijkse 100 op 1, waarvoor de luisteraar van Radio 1 de honderd beste Belgische nummers mag selecteren. Dat programma presenteerde ze samen met Evert Venema. Voorts stelde ze haar stem ter beschikking voor zomerprogramma’s, en las ze tal van televisiedocumentaires in. Haar stem is zowat de referentie onder radiomakers.

De Maeyer wordt dit jaar 56, nog niet de pensioengerechtigde leeftijd dus. Of ze nog andere plannen heeft, kwamen we gisteren niet te weten. Ze heeft onlangs nog samengezeten met de VRT over haar toekomstig aandeel in Radio 1, en na die gesprekken heeft ze voor zichzelf uitgemaakt dat haar toekomst elders lag. Deels ligt die bij het RITCS, waar ze vakhoofd Radio is.

Het laatste nummer dat De Maeyer op Radio 1 aankondigde, was ‘Mercy street’ van Peter Gabriel. Vanaf volgende week neemt Ronald Verhaegen het van haar over.

In het nieuws