Foto: Photo News

Michel nodigt Klimaatcoalitie uit

Eerste minister Charles Michel ontvangt dinsdag een delegatie van de Klimaatcoalitie. De premier wil 'luisteren naar hun concrete voorstellen en erover debatteren'. 'Tienduizenden burgers hebben een sterke boodschap uitgestuurd. Die boodschap zal gehoord worden.'

Zondag kwamen 70.000 mensen op straat in Brussel om er te betogen voor het klimaat. De manifestanten vragen strengere maatregelen tegen de klimaatopwarming. De afgelopen weken werd de hoofdstad elke donderdag al overspoeld door duizenden spijbelende jongeren met dezelfde boodschap.

Premier Charles Michel heeft die boodschap duidelijk gehoord, zegt hij. Hij nodigt dinsdag een aantal vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie uit om naar hun ideeën te luisteren. De Klimaatcoalitie verenigt tientallen milieuorganisaties, burgerbewegingen, ngo's en vakbonden en organiseerde de klimaatmars van begin december, die 65.000 mensen op de been bracht.

'We hebben al veel gedaan voor het klimaat'

Eerder op de dag heeft premier Charles Michel in zijn toespraak op de eerste dag van de Diplomatieke Dagen de betogers geantwoord en zijn regering verdedigd.

Hij vindt dat er de afgelopen jaren ‘veel gedaan en veel gerealiseerd werd, maar misschien te weinig uitgelegd werd’. Hij wees in zijn speech op de extra investeringen in hernieuwbare energie die er deze legislatuur zijn gekomen en schoof het windmolenpark op de Noordzee naar voren als voorbeeld. ‘De energie die daar opgewekt wordt, is gelijk aan de energie van vier kerncentrales’, zei Michel.

De green bonds, die investeringen in groene initiatieven moeten stimuleren, zijn een ander element dat er onder de regering-Michel gekomen is. ‘We waren het tweede Europese land die dat mogelijk maakte’, benadrukte Michel.

Maar het is niet gemakkelijk, gaf de premier toe. Charles Michel had het over drie doelen die de regering tegelijkertijd moet verwezenlijken om tot een efficiënt klimaatbeleid te komen. ‘We moeten de waarheid zeggen: we moeten streven naar én bevoorradingszekerheid én redelijke tarieven, en tegelijk ook onze internationale engagementen respecteren. Dat is niet evident.’

Michel omschreef de betoging van zondag als een ‘belangrijke mars’, die een signaal gestuurd heeft. Klimaat is voor hem een van de drie topprioriteiten, naast mobiliteit en digitalisering.

Bron: BELGA
In het nieuws