Foto: bdw

‘65.000 man was niet genoeg, dus komen we terug’

Amper drie dagen na de vorige klimaatmars in Brussel trekken zondag weer tienduizenden door onze hoofdstad. ‘Het klimaat leeft meer dan ooit’, klinkt het.

65.000 mensen trokken op 2 december door Brussel om te betogen voor meer politieke daadkracht in de strijd tegen de klimaatopwarming. De organisatoren hadden toen gehoopt op iets meer dan 15.000 mensen, maar het werd de grootste klimaatmars ooit in ons land.

‘Een niet te negeren signaal, dachten we’, zegt Karen Naessens van Rise for Climate, de organisator van de betoging. ‘Maar ons negeren is exact wat de politici deden, zowel op Belgisch als op Europees niveau. 65.000 man was niet genoeg, dus komen we terug. Uit frustratie hebben we een nieuwe manifestatie aangekondigd.’

In deze video vertelt journlaliste Ine Renson wat ons de komende jaren te wachten staat als er niet drastisch ingegrepen wordt.

Eén klimaatminister
Wat de exacte opkomst wordt zondag, is niet te voorspellen. Vrijdagavond hadden al 28.000 mensen zich online ingeschreven. Er loopt opnieuw een delegatie scholieren mee, onder wie Anuna De Wever en Kyra Gantois, boegbeelden van Youth For Climate. Tijdens hun optocht met 35.000 betogers afgelopen donderdag werd opgeroepen om dit weekend opnieuw naar Brussel te komen.

Er is ook steun van Students for Climate, een organisatie van hogeschool- en universiteitsstudenten. De studenten, die actief zijn in elke Belgische studentenstad, eisen dat er één federale klimaatminister komt die meteen een ambitieus plan op tafel legt. ‘De klimaatopwarming aanpakken is geen kwestie van individuele acties’, zegt initiatiefnemer Bakou Mertens (22). ‘Het is een politiek probleem dat structurele maatregelen vraagt.’ Gratis openbaar vervoer bijvoorbeeld, of goedkope groene energie. ‘Maar geen asociale maatregelen die de armen en middenklasse treffen.’

Stewards gezocht
De politie gaat voor zondag uit van 30.000 betogers, minder dan de helft dus van in december. ‘Maar we hopen toch dat alle aandacht van de afgelopen dagen meer volk op de been brengt’, zegt Naessens.

Er werden gisteren in elk geval nog stewards gezocht en de NMBS zet extra treinen in. Wie met de trein komt, krijgt de raad in de voormiddag naar Brussel te reizen. Om 13 uur verzamelt de massa aan het Noordstation, een uur later begint de mars.

In het nieuws