Foto: AFP

Stem en spieren van Nemmouche onder de loep

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods museum in Brussel, wil meewerken aan een onderzoek van zijn stem, voor een nieuwe vergelijking met de opeisingsvideo’s. Advocaten willen ook zijn spieren bestuderen.

Nemmouche heeft ermee ingestemd om mee te werken aan een opname van zijn stem. Een Franse expert heeft zijn stem al vergeleken met die van de man in de opeisingsvideo’s die gevonden waren op de computer van Nemmouche. Maar omdat Nemmouche tot nu toe weigerde mee te werken aan de stemtest, moest de expert opnames van verhoren gebruiken. Die waren niet altijd van goede kwaliteit.

Volgens de stemexpert is een nieuw onderzoek, zelfs vijf jaar na de feiten, relevant. ‘Vijftien of twintig jaar later zou geen zin hebben, want een stem verandert, maar dit heeft zeker zin’, verklaarde hij. ‘Maar dan moet hij vrijwillig praten, en zonder zijn stem te vervormen.’

Spieren vergelijken

Een eerder ongewoon aanvraag kwam vrijdag van twee advocaten van de burgerlijke partijen. Ze willen de spieren van hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche vergelijken met die van de man in de opeisingsvideo.

Het gaat om een vergelijking van zijn spieren met vakantiefoto’s die op de laptop van Nemmouche werden aangetroffen, en video’s van een gemaskerde man die de aanslag op het museum opeist. Enkele van die foto’s werden donderdag aan de jury getoond.

Advocate Dounia Alamat, die Unia vertegenwoordigt, stelde de vraag om de armspieren van de beide personen met elkaar te vergelijken: ‘Het is misschien omdat ik een vrouw ben, maar het viel me op dat de spieren op de armen erg op elkaar gelijken. Bestaat er een mogelijkheid om dat te vergelijken en te zien of het om dezelfde persoon gaat?’

Voorzitter Massart speelde de vraag door aan een expert van de gerechtelijke politie. Die antwoordde dat gezichtsherkenning en -vergelijking vaak wordt toegepast, ‘maar vergelijking van spieren is mij niet bekend’.

Ook advocaat François Koning, de familie van slachtoffer Dominique Sabrier vertegenwoordigt, vroeg bijkomend onderzoek. Hij vindt dat de aderen op de voorarmen van Nemmouche en de man uit de opeisingsbeelden zeer specifiek zijn en erg op elkaar gelijken. ‘Typisch voor iemand die aan bodybuilding doet.’ Voorzitter Massart zal zich later over de vragen buigen.

Stift 

De speurders gingen soms erg ver in hun zoektocht naar informatie. Neem bijvoorbeeld een stift die ze aantroffen bij beschuldigde Mehdi Nemmouche en waar zijn DNA op te vinden was. Die stift had enkel Chinese opschriften.

De speurders lieten ze vertalen en namen vervolgens, midden in de nacht in België, met een vertaler aan hun zijde contact op met de Chinese producent van de stift. Die wist hen te vertellen dat de stift enkel verkocht werd in Taiwan, Macau en Hong Kong. Toch gingen de speurders nog naar de Aziatische wijk in Brussel om na te gaan of de stift daar ergens te koop was. Dat bleek niet het geval.

Het lijkt er dus op dat Mehdi Nemmouche de stift kocht tijdens zijn rondreis in Azië. De speurders weten dankzij zijn paspoort immers dat hij begin 2014, het jaar van de aanslag, heeft rondgereisd in Azië. Hij bezocht Maleisië, Singapore en Hong Kong. Voor die rondreis zou hij een tijdje in Syrië hebben verbleven, waar hij gijzelaars van IS zou hebben bewaakt.

De speurders konden evenwel niet aantonen dat de stift werd gebruikt om de Arabische opschriften te zetten op het hoeslaken dat opduikt in foto's en video's waarin de aanslag op het museum wordt opgeëist. Die stonden op de laptop van Nemmouche. In de video's is enkel een stem te horen en op foto's staat een gemaskerde man met wapens in de hand. Het lijkt er sterk op dat het telkens om Mehdi Nemmouche gaat, maar die ontkent de dader van de aanslag te zijn
 

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard