Foto: rr

Iconische plastic Aldi-zak verdwijnt nu echt

De bekende plastic draagtas van Aldi – met blauwe strepen en een witte achtergrond – verdwijnt binnenkort uit het straatbeeld. Dat is enkele maanden later dan aanvankelijk werd gepland.

Afgelopen zomer kondigde Aldi het verdwijnen van de plastic draagtassen al aan. Met enige vertraging wordt die maatregel in de eerste helft van 2019 ingevoerd. De supermarktketen stopt de verkoop om haar steentje bij te dragen in de strijd tegen zwerfvuil en plastic afval. Een milieuvriendelijker alternatief, zoals herbruikbare draagtassen, vervangt de plastic zak. Daarnaast overweegt Aldi ook andere alternatieven zoals plooiboxen en jute draagzakken.

Wie nog een exemplaar van de plastic zak op de kop kan tikken of nog eentje in huis heeft, heeft eigenlijk ook een abstract kunstwerk beet. De Duitse kunstenaar en docent aan de academie van München, Günter Fruhtrunk, bedacht het strepenpatroon in 1972. Op basis van zijn schilderij werden de plastic draagtassen geproduceerd.

Naast de ban van de plastic zak wil de keten zich naar eigen zeggen ook op andere manieren inzetten in de strijd tegen zwerfvuil. Zo bekijkt Aldi of het verpakkingen kan reduceren en duurzamer maken, en zoekt het meer duurzame alternatieven voor de klassieke plastic wattenstaafjes.

De podcasts van De Standaard