Foto: REUTERS

Italië moet Amanda Knox 18.000 euro schadevergoeding betalen

De Italiaans overheid moet de Amerikaanse Amanda Knox, die in 2015 definitief vrijgesproken werd van doodslag op haar Britse medehuurster in 2007 in Perugia, 18.000 euro schadevergoeding betalen voor de schending van haar verdedigingsrechten.

Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag. Volgens de EHRM slaagden de Italiaanse autoriteiten er niet in om klachten van Knox te onderzoeken waarin ze stelde dat ze was mishandeld tijdens haar eerste twee ondervragingen door de politie.

Bovendien werd Knox volgens het Hof ook de toegang tot een advocaat geweigerd tijdens die ondervragingen en gedroeg de tolk van de politie zich niet professioneel. De vrouw had volgens de rechters ‘mevrouw Knox geknuffeld, haar haar gestreeld en haar handen vastgehouden, wat duidelijk ongepast gedrag is’.

Het EHRM stelde dat Italië Knox 10.400 euro schadevergoeding moet betalen en 8.000 euro voor kosten en uitgaven.

Wat was er ook alweer gebeurd?

Op 1 november 2007 werd de Britse Meredith Kercher aangerand en doodgestoken in de Italiaanse stad Perugia. Het was Amanda Knox, haar flatgenote, die de politie belde. Ze had naar eigen zeggen de nacht doorgebracht met haar lief, de Italiaan Raffaele Sollecito. Toen ze thuiskwam, had ze sporen van inbraak gezien. Zij en Sollecito hadden daarna geprobeerd de deur in te beuken van Kerchers slaapkamer, maar dat was niet gelukt. Daarop werd Kerchers lijk gevonden.

De Amerikaanse Knox werd eerst wel, dan niet en dan toch weer wél schuldig bevonden aan moord. Met de Ivoriaan Rudy Guede – een man met een crimineel verleden - werd al snel iemand veroordeeld en schuldig bevonden. Hij zou Kercher verkracht hebben en haar de fatale messteek toegediend hebben. De vraag was echter of Knox en/of Sollecito er voor iets tussenzaten. Aanvankelijk zei Guede Knox niet gezien te hebben op de avond van de moord. Later wijzigde hij zijn verklaring en zei dat hij Knox had zien wegvluchten.

Er werd ook een hele theorie ontwikkeld als zouden Knox en Sollecito onder invloed van drugs en alcohol te ver gegaan zijn in de vernedering van Kercher. Ze zouden haar gedwongen hebben seks te hebben met Guede, iets wat de verdediging altijd ontkend heeft.

Het politieonderzoek was een boeltje, net als de rechtspraak. Knox ondertekende een verklaring waaruit moest blijken dat de baas van de nachtclub waar ze werkte, Patrick Lumumba, de moord had gepleegd. Knox zou daarbij aanwezig geweest zijn. Later trok ze die verklaring weer in en zei door de politie onder druk gezet te zijn, geslagen en gemanipuleerd. Lumumba diende klacht in wegens laster en eerroof.

Er was ook veel te doen over ‘de kus’. Naar eigen zeggen was Amanda Knox kapot van de dood van haar vriendin. Achteraf doken er echter beelden op van een bewakingscamera waarop Knox te zien is terwijl ze innig zoent met haar lief vlak na de ontdekking van het lijk. Volgens de tegenstanders een duidelijk teken dat Knox ‘geen emoties’ had.

Uiteindelijk zaten Knox en Sollecito vier jaar vast tot ze in 2011 vrijgesproken werden. Knox reisde terug naar Amerika, uit de klauwen van het Italiaanse gerecht. Sollecito bleef. In hoger beroep werden Knox en Sollecito echter opnieuw veroordeeld. In januari 2014 kreeg Knox 28,5 jaar cel. Een jaar later, in 2015, liet het hooggerechtshof in Italië de veroordeling nietig verklaren.

Na acht jaar van procedures werden Knox en haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito, die vier jaar in cel zaten, definitief vrijgesproken door het Italiaanse gerecht.

De Ivoriaan Rudy Guédé, van wie DNA gevonden werd op het lichaam van het slachtoffer, werd tot zestien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de doodslag.

Bron: BELGA
Niet te missen