Foto: BELGA

Autodeelbedrijf Zipcar trekt zich terug uit Brussel

Autodeelbedrijf Zipcar trekt zich eind februari terug uit Brussel. Dat is vernomen bij het bedrijf. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) betreurt het vertrek.

Zipcar heeft in de Brusselse regio een vloot van zowat 250 voertuigen. Het bedrijf werd in september 2016 actief in Brussel. In september vorig jaar kondigde Zipcar nog een uitbreiding aan van zijn actiegebied naar de NAVO-wijk in Evere en Haren. Behalve in Brussel zet Zipcar ook zijn activiteiten stop in Parijs en Barcelona (waar het optreedt als Avancar).

De aankondiging lijkt onverwacht te komen, want Zipcar heeft momenteel nog een stand op #WeAreMobility in Paleis 10 van het autosalon van Brussel. 

'Avis Budget Group, onze moedermaatschappij, (...) nam deze beslissing als deel van een frequente evaluatie van haar activiteiten. Bijgevolg werd Zipcar onlangs gelanceerd op verschillende nieuwe markten, waaronder IJsland, Taiwan en Costa Rica', klinkt het in een verklaring van Zipcar Internationaal.

Zipcar zegt te zullen blijven investeren en groeien in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. 'Het model zal uitgebreid worden waar we mogelijkheden voor groei in andere markten zien', klinkt het.

Smet

'We betreuren het plotse vertrek uit Brussel, net als uit Barcelona en Parijs. Dat lijkt omwille van economische redenen, maar we willen graag de redenen van Avis weten die aanleiding waren tot deze beslissing', luidt het desgevraagd op het kabinet van de minister.

Met het systeem van free-floating autodelen dat Zipcar in Brussel aanbood, kon een auto zonder reservering opgepikt en eender waar achtergelaten worden binnen de operationele zone.

Alle bestaande lidmaatschapscontracten zullen vanaf 28 februari 2019 afgesloten worden en het zal vanaf middernacht die dag niet meer mogelijk zijn om wagens te reserveren in Brussel. Klanten kunnen voor vragen contact opnemen met de klantendienst. 

In september 2018 kondigde Zipcar nog een uitbreiding aan van zijn actiegebied in Brussel. 'We zijn erg betrokken bij de mobiliteit in Brussel en we denken nog lang niet aan stoppen', klonk het toen in een persbericht.

Het Amerikaanse Zipcar had dertien jaar nodig om rendabel te worden. Het bedrijf is momenteel onderdeel van huurwagengroep Avis Budget Group. Het is met meer dan een miljoen gebruikers naar eigen zeggen het grootste autodeelbedrijf ter wereld.

Autodelen

Autodelen is in België minder populair dan in de rest van Europa. Dat schreef De Standaard op basis van cijfers uit een internationale vergelijking over car sharing door ING. Ook de bereidheid om de auto te delen is in België extreem laag. Slechts één op de tien Belgen zegt car sharing eventueel te willen overwegen, eventueel als tweede auto. In Polen is dat het dubbele, in Italië het drievoudige.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen