Foto: REUTERS

Griekse premier krijgt nipt vertrouwen van parlement

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft woensdagavond erg nipt een vertrouwensstemming in het parlement gewonnen. De weg ligt nu open om de controversiële naamsverandering van buurland Macedonië te ratificeren.

Tsipras verzekerde zich van de steun van 151 parlementsleden op een totaal van 300, het minimale aantal dat nodig was om vervroegde verkiezingen te vermijden.

De Griekse premier besloot zondag over te gaan tot een vertrouwensstemming, nadat zijn minister van Defensie, Panos Kammenos, de regering had verlaten.

Kammenos deed dat omdat hij het niet eens is met de deal rond de naamsverandering van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië naar Noord-Macedonië. De deal moet een lang en aanslepend conflict beslechten. Macedonië heeft dat akkoord al geratificeerd, het Griekse parlement moet dat nog doen.

FYROM

Athene en Skopje kwamen in juni 2018 overeen dat de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) omgedoopt zou worden tot Noord-Macedonië. Athene pleitte wegens dezelfde naam van zijn provincie in het noorden van het land al bijna dertig jaar voor de naamsverandering.

Macedonië werd, nadat het onafhankelijk was geworden in 1991, lid van de Verenigde Naties onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. In ruil voor de nieuwe naam van Noord-Macedonië, zal Griekenland niet langer de toenadering blokkeren van Skopje tot de EU en de Navo.

Volgens de Griekse conservatieven en nationalisten is het compromis echter niet voldoende.

Bron: Reuters

De podcasts van De Standaard