Foto: BELGA

Groen over schandaal humanitaire visa: ‘Francken moet zich verantwoorden’

Groen vindt dat voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) niet vrijuit gaat in de zaak over de Mechelse N-VA’er die geld zou hebben afgetroggeld in ruil voor humanitaire visa. CD&V-vicepremier Kris Peeters zegt dat de zaak als een bom is ingeslagen bij de regering.

Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) wordt onder meer verdacht van mensensmokkel en afpersing. Hij zou zich riant hebben laten betalen voor het toekennen van humanitaire visa, zo bleek uit een reportage van het VRT-programma Pano.

‘Wat de Pano-reportage heeft blootgelegd, is misdadig en immoreel’, reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. ‘Het gerecht moet dit volledig uitspitten. Ook Theo Francken moet zich verantwoorden.’

De politieke verantwoordelijkheid van voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) staat volgens Groen buiten kijf. ‘Bij de juiste persoon op het kabinet wat namen in het oor fluisteren, volstond voor Melikan Kucam om humanitaire visa te fiksen. De cruciale vraag is: was het kabinet louter naïef door te werken met schimmige tussenpersonen, of was het kabinet medeplichtig en wist men van de fraude en zelfverrijking? Dat moet blijken uit het gerechtelijk onderzoek.’

Het parket benadrukte dinsdag dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat Francken of zijn kabinet betrokken waren bij de feiten. Francken zit erg verveeld met de zaak. ‘Als dit waar is, is dit ongelooflijk’, reageerde hij gisteravond.

Hervorming

Voor De Vriendt bewijst de zaak opnieuw dat de willekeur bij de humanitaire visa moet stoppen. ‘Een hervorming dringt zich op.’ Er moeten duidelijke criteria komen en er mag niet meer met tussenpersonen worden gewerkt die naar eigen believen kunnen optreden, vindt hij. De Vriendt pleit ervoor een rol te geven aan de VN-vluchtelingenorganisatie. Ook CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri pleit voor een hervorming.

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt dat dergelijke situaties in de toekomst vermeden moeten worden. 'Dit volledig toevertrouwen aan een staatssecretaris zonder controle leidt jammer genoeg tot wanpraktijken. We moeten samen met de collega's en de huidige staatssecretaris bekijken hoe we dit in de toekomst moeten organiseren.'

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zei dat hij twijfelt of de hele constructie met tussenpersonen wel legaal is. Hij vindt het ook 'gevaarlijk'. Volgens hem werkt Maggie De Block, die de bevoegdheid van Francken heeft overgenomen, niet met tussenpersonen.

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen