Recordaantal transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen in 2018

In de provincie West-Vlaanderen is vorig jaar het recordaantal van 7.020 transmigranten staande gehouden, ruim de helft meer als het jaar ervoor. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé, die dringend bijkomende maatregelen vraagt aan minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

In 2017 werden slechts 4.550 mensen zonder papieren gevat. Het jaar daarvoor waren dat er 6.792, maar in 2018 lag dat aantal dus nog hoger dan in piekjaar 2016. Vooral tijdens de tweede helft van de zomer en in het najaar was er toenemende druk, met in augustus 886 opgepakte transmigranten. In september waren dat er 786 en in november 648.

Van de transmigranten is 65 procent aangetroffen in en rond de haven van Zeebrugge. Het gaat voornamelijk om mensen uit Eritrea. Ruim 20 procent werd opgepakt in de nabijheid van de snelwegparkings en hierbij ging het voornamelijk om Irakezen. De nationaliteiten durven nog al eens te wisselen, wellicht het gevolg van nieuwe smokkelroutes.

Gouverneur Decaluwé vraagt extra middelen en wil dat de gesprekken met Londen hernomen worden om samen het probleem in te dijken. ‘De druk moet omlaag. We doen alles wat we kunnen met onze taskforce. Twee tot drie keer per week wordt een actie georganiseerd. We opteren voor kleinere maar meer acties’, aldus de gouverneur. ‘Het lijkt dweilen met de kraan open, maar als we niet dweilen, dreigen er tentenkampen te ontstaan. Dat moet absoluut vermeden worden.’

Harde Brexit

Decaluwé wil dat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem de problematiek ter harte neemt en vraagt meer steun en extra manschappen. ‘De minister komt deze maand nog naar West-Vlaanderen om de problematiek te bespreken. Ik wil dat de gesprekken met Londen terug aangeknoopt worden. Die zijn door de val van de regering wat verwaterd’, zegt de gouverneur, die wil dat ook de Britse overheden inspanningen leveren om hier het probleem in te dijken.

Decaluwé is ook wat bevreesd over de uitkomst van de Brexit. ‘Als er een harde Brexit komt, dan dreigen vrachtwagenchauffeurs langer stil te staan aan de douane en bestaat het gevaar dat transmigranten op die manier zullen proberen in vrachtwagens te klimmen.’

Bron: BELGA
In het nieuws