Foto: BELGAONTHESPOT

Wijting is de opvolger van de zeeduivel

De wijting werd door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) verkozen tot ‘vis van het jaar’. Een promotiecampagne moet ertoe leiden dat meer Vlamingen de vis een kans geven.

De zilverkleurige vis is familie van de kabeljauw en kan twintig tot zeventig centimeter groot worden. Wijting is geen populaire soort en vissers gaan er niet bewust naar op zoek. Toch wordt de vis vaak opgehaald in de Noordzee, de Keltische Zee en het oostelijk Engels Kanaal.

Slechts vijf procent van de Belgische gezinnen kocht wijting in 2018. Nochtans heeft de soort heel wat troeven volgens het Vlam, dat de wijting al twee keer eerder tot ‘vis van het jaar’ verkoos. De relatief goedkope vis is bijvoorbeeld wel een klassieker in de Franse keuken.

Het Vlam zal de wijting dit jaar promoten met receptenfolders en promotiecampagnes. Er komt ook een mediacampagne en een horeca-wedstrijd om ‘viskok van het jaar 2020’ te worden.

Wacht niet te lang om de wijting te verwelkomen op uw bord: momenteel is de vis in het seizoen, vanaf maart neemt de toevoer tijdelijk af. Voor recepten met wijting kunt u terecht op de website van NorthSeaChefs, het collectief chef-koks dat duurzame vis uit de eigen Noordzee promoot.

Het visvlees van wijting is mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat wel graatjes, aldus de NorthSeaChefs. Wanneer de vis heel vers is, heeft het witte en gelaagde vlees een fijne smaak.

Het is de 31ste keer dat het Vlam samen met de visserijsector een ‘vis van het jaar’ kiest. Vorig jaar werd de zeeduivel nog voor de tweede keer tot ‘vis van het jaar’ gekozen.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard