Foto: belga

Kris Peeters wil meer waakzaamheid tegen antisemitisme

Vicepremier Kris Peeters wil de waakzaamheidscel tegen antisemitisme reactiveren. Het antisemitisme is de voorbije jaren immers toegenomen.

De waakzaamheidscel bestond begin 2000 en stierf een stille dood in 2013. Sindsdien is er de aanslag geweest van Mehdi Nemmouche op het Joods Museum. Maar er is meer dan dat.

Het Europees Bureau voor de grondrechten meldde vorige maand dat het antisemitisme de voorbije vijf jaar fors is toegenomen in Europa. En ook in ons land.

Van de bijna 16.400 respondenten in twaalf EU-landen waar 96 procent van de joodse bevolking woont, waaronder België, meldde meer dan een kwart toen dat ze het afgelopen jaar minstens één keer werd lastiggevallen, zo blijkt uit het Europees rapport. De eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, zegt dat hij zich ernstige zorgen maakt over de bevindingen en roept op tot actie op Europees niveau om antisemitisme te bestrijden.

Daarom pleitte het centrum voor racismebestrijding Unia eerder al voor een reactivering van de waakzaamheidsscel in ons land. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) maakt daar nu werk van, zo zei hij op Radio 1 vanmorgen.

Hij brengt zijn collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken (Geens en De Crem, beiden CD&V) eind deze maand samen met Unia en enkele Joodse organisaties om over een nieuwe start te praten. En om te kijken hoe de cel meer kan zijn dan een ‘praatbarak’, want dat was het verwijt dat de cel vroeger kreeg. ‘We moeten kijken hoe de waakzaamheidscel een toegevoegde waarde kan bieden’, aldus Peeters.

De opdracht van de cel zou divers zijn: informatie uitwisselen, klachten opvolgen, het banaliseren van dergelijk antisemitisch geweld tegengaan, een preventiebeleid uitwerken en de officiële veroordeling van antisemitisme verzekeren.