Foto: Kristof Vadino

Politieke partijen gaan luisteren naar betogende klimaatjongeren

De Vlaamse regering nodigt de spijbelende scholieren voor het klimaat uit voor een gesprek. Ook ministers Marghem en Peeters plannen een ontmoeting.

De Vlaamse regering nodigt de spijbelende scholieren, die hun bezorgdheid over het klimaat lieten weerklinken, volgende week woensdag uit op het kabinet van minister-president Geert Bourgeois. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) en minister van Binnenlands bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zullen rond de tafel zitten met de twee organisatrices en enkele andere jongeren. De ministers zullen enerzijds luisteren en anderzijds uitleggen wat Vlaanderen allemaal doet voor het klimaat. 'De regering juicht toe dat de jongeren bekommerd zijn voor het klimaat, maar we zijn het niet eens met het spijbelaspect van de actie.' 

 

Ook op federaal niveau kunnen de initiatiefnemers van de betoging een uitnodiging verwachten. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) is van plan om met hen samen te zitten, bevestigt woordvoerder Bernard Van Hecke. Een concrete afspraak is er nog niet. Hij zegt dat de minister bereidwillig is, aangezien ze zelf ook meestapte in de grote klimaatmars in december.

Uitnodigingen

De jongeren worden ook persoonlijk uitgenodigd door kersvers Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD). En dat mag zelfs tijdens de schooluren. Ze nodigt volgende week donderdag twintig jongeren uit voor het Open VLD-partijburau. Het initiatief komt van de partij, laat de woordvoerster van Lydia Peeters weten. Ook Willem-Frederik Schiltz zal aanwezig zijn. 

Binnen de Vlaamse regering was er wat kritiek op de donderdagse afspraak. ‘De jongeren hebben zelf aangegeven dat ze komende donderdag terug in Brussel zullen zijn. We nodigen ze graag over de middag uit’, verklaarde Peeters op Radio 2 Limburg. ‘We zijn met de partij een ambitieus plan voor de toekomst aan het uitschrijven. Daarbij is alle input van derden belangrijk.’

De initiatiefnemers hadden eerder ook een uitnodiging gekregen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Ze liet op Twitter weten dat het ‘positief is dat jongeren opkomen voor het klimaat’, maar dat ‘spijbelen niet de juiste methode is’. De jongeren waren uitgenodigd buiten de schooluren. De uitnodiging vervalt nu de Vlaamse regering zelf initiatief neemt. 

Oppositie

Oppositiepartijen Groen en SP.A waren gisteren zelf aanwezig op de betoging om hun lot met die van de jongeren te verbinden. Onder meer Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Bruno Tobback (SP.A) liepen mee in de betoging.

‘Voor Groen is het een evidentie om aanwezig te zijn’, zegt woordvoerder Jonas Dutordoir. De jongeren uitnodigen, zoals CD&V of Open VLD is voor Groen onnodig. ‘We hebben heel veel contact met jongeren. Dat is inherent aan onze partij. Wij zijn de eerste bondgenoten en de grootste jongerenpartij.’