Foto: AFP

Drugsbaas ‘El Chapo’ bespioneerde zijn vrouw en minnares

De Mexicaanse drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán bespioneerde zijn vrouw, minnares en naaste medewerkers via hun mobiele telefoons. Dat bleek op zijn proces in New York.

Guzmán liet spionagesoftware installeren op de mobiele telefoons van enkele naaste medewerkers. Dat zei een belangrijke getuige op het proces. Het gaat om de technicus Christian Rodriguez, die van 2008 tot 2012 voor de drugsbaas werkte en een beveiligd communicatiesysteem uitwerkte.

Rodriguez verklaarde dat hij op vraag van ‘El Chapo’ spyware op zo’n vijftig telefoons installeerde. Daarmee kon Guzmán de gebruikers hun oproepen en tekstberichten volgen. Met de microfoon van de toestellen kon hij zelfs opnames maken zonder dat de gebruikers ervan wisten.

De technicus begon met de FBI samen te werken toen hij nog in dienst was van Guzmán. Zo kregen de speurders toegang tot het beveiligde telefoonnetwerk van het kartel. En dat leverde een goudmijn op aan criminele communicatie.

De drugsbaas zou de technologie als ‘zijn speeltje’ hebben gebruikt. Vaak gebruikte hij het om te horen wat mensen over hem zeiden vlak nadat hij hen had opgebeld.

Berichten

In sommige tekstberichten communiceerden Guzmán en zijn vrouw, Emma Coronel, over de gevaren van het kartelleven. Zo adviseerde hij zijn vrouw dat ze een ‘normaal leven moest leiden’. Coronel verzekerde dat ze nog altijd het pistool had dat ze van hem had gekregen. Na een raid liet de drugsbaas weten dat hij onder meer een joggingbroek, ondergoed, aftershave en zwarte haarverf voor zijn snor kon gebruiken.

Het koppel praatte ook over een verjaardagsfeestje voor hun tweelingdochters. ‘Kiki is onverschrokken’, stelde Guzmán. ‘Ik ga haar een AK-47 geven opdat ze met mij kan optrekken.’ De kinderen waren toen nog geen twee jaar oud.

Op het proces werden ook romantische berichten voorgelezen tussen de drugsbaas en een andere vrouw, Agustina Cabanillas. Zij sprak hem aan met ‘lief’. Daarnaast bespraken de twee ook zaken, waaronder het transport van een grote partij cocaïne naar Los Angeles. Uit de berichten blijkt dat ze een belangrijke rol in het kartel speelde.

Tegelijkertijd wantrouwde Cabanillas haar minnaar. Tegen een vriend noemde ze Guzmán een ‘eikel’ die haar probeerde te bespioneren. ‘Maar ik ben veel slimmer dan hij.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden