Foto: EPA

Nederlanders kopen massaal regenboogvlaggen als tegenreactie op ‘conservatief seksmanifest’

Dat de Nashvilleverklaring in Nederland niet op een koude steen is gevallen, heeft een tegenreactie uitgelokt: de regenboogvlaggen vliegen er de deur uit. Gemeenten en individuen kopen de vlaggen om steun te tonen aan de LGBT-gemeenschap, maar er zijn ook kerken die hun steun betuigen.

De Nashvilleverklaring plaatst vrouwen, holebi’s en jongeren die seks willen hebben voor het huwelijk in het defensief. Ze komt overgewaaid uit de Verenigde Staten.

‘De vraag naar regenboogvlaggen is verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar deze tijd’, zegt de Dokkumer Vlaggen Centrale aan Het Parool. De laatste dagen kreeg de winkel honderden bestellingen binnen, hun voorraad is uitgeput. Vooral kerken bestellen de grootste vlag die ter beschikking is.

Vlaanderen merkt weinig van die stormloop op de regenboogvlag. De Vlaamse LGBT-koepel Çavaria, die ook een eigen webwinkel heeft, kreeg geen extra bestellingen binnen. ‘De Nashvilleverklaring komt uit protestants-conservatieve hoek, ik weet niet in welke mate ze hier weerklank krijgt’, zegt woordvoerder Jeroen Borghs.

Ook de Antwerpse LGBT-boekhandel Kartonnen Dozen merkt geen verschil in de verkoop van vlaggen. Eigenares Johanna Pas merkt wel dat de Nashvilleverklaring op sociale media veel verontwaardiging uitlokt bij haar omgeving.

Bron: Het Parool

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen