Hoorzitting gevallen topman Nissan: ‘Onterecht beschuldigd’

Van een jetsetbestaan naar een kleine cel in Japan: de spectaculaire neergang van ceo Carlos Ghosn lokte de aandacht van meer dan duizend Japanners voor de hoorzitting van de gewezen topman van automerk Nissan.

Carlos Ghosn werd op 19 november bij een bezoek aan Tokio opgewacht door de politie en gearresteerd. De aantijgingen tegen hem zijn zwaar: volgens de Japanse autoriteiten heeft Ghosn miljoenen aan inkomsten verborgen voor de fiscus en bedrijfsgeld (van Nissan) gebruikt voor privédoeleinden. Hij riskeert tien jaar cel.

Nissan heeft hem inmiddels ontslagen als ceo, maar Ghosn blijft wel baas van Renault. Nissan en Renault hebben een verregaande alliantie gesmeed onder het leiderschap van Ghosn.

Vandaag mocht de fel vermagerde manager zich voor het eerst verdedigen in een hoorzitting in de Japanse hoofdstad. Dit is evenwel nog niet het begin van zijn proces. De entourage vreest dat Ghosn nog maanden in een cel moet blijven voor het zover is.

‘Integer gehandeld’

Ghosn, die Nissan jaren geleden van een doodsstrijd weerhield, riep zijn onschuld uit. Hij noemde zichzelf een slachtoffer van verkeerde en ongefundeerde aantijgingen. ‘Ik heb altijd integer gehandeld en ben nooit beschuldigd van malversaties in mijn professionele carrière.’

Meer dan duizend mensen waren afgezakt naar de rechtszaal, hoewel er maar veertien plaatsen zijn.

Bron: Bloomberg
In het nieuws