Foto: ap

Duits datalek: Merkel getroffen, AfD niet

Hackers hebben via Twitter de persoonlijke data van honderden Duitse politici laten lekken, zo meldt het televisiestation ARD vrijdag. De data bevatten onder meer kredietkaartnummers, telefoonnummers en kopieën van identiteitskaarten en chatgesprekken. Ook bondskanselier Angela Merkel werd getroffen.

Volgens ARD zijn politici van alle politieke partijen vertegenwoordigd in de Bondsdag, het Duitse federale parlement, het slachtoffer geworden van het datalek, behalve leden van het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). Ook politici in deelstaten zijn getroffen. De getroffen partijen zijn de geleden schade in kaart aan het brengen.

De belangrijkste getroffen politicus is bondskanselier Angela Merkel. Onder meer een faxnummer, een e-mailadres en verschillende brieven van en naar de kanselier werden buitgemaakt. 'Maar er is geen gevoelige informatie buitgemaakt', zegt een woordvoerder van de Duitse bondskanselier.

Bij de publicaties ontbreekt een systematiek. 'Het lijkt er veel eerder op dat de hackers alles waar zij de hand op hebben weten te leggen, op internet hebben geplaatst', schrijft ARD.

Enkele jaren oud

Het televisiestation meldt dat ook interne partijdocumenten en adressenlijsten online te grabbel zijn gegooid. Die documenten zijn meestal al ‘enkele jaren’ oud, en zouden naar verluidt geen gevoelige informatie bevatten.

Naar de identiteit van de hackers en hun motieven is het vooralsnog raden. Het Twitteraccount heeft zo’n 16.000 volgers en zou volgens ARD worden beheerd vanuit Hamburg. De hackers plaatsten de data al voor Kerstmis online, maar het lek werd pas donderdagavond opgemerkt.

'Aanval op democratie'

De Duitse minister van Justitie, Katarina Barley, heeft de hack veroordeeld als een aanval op de Duitse democratie. 'De dader van deze aanval wil het vertrouwen in onze democratie en onze instellingen ondergraven', zo zegt ze. Ze hoopt dat de dader snel gevat wordt en dat diens motieven worden bekendgemaakt. 'Criminelen, en de mensen die hen steunen, zouden geen enkel debat in ons land mogen dicteren.'

Het computernetwerk van de Bondsdag werd in 2015 aangevallen. Het is onduidelijk of de gelekte documenten toen zijn buitgemaakt, of op een ander moment.

Bron: Reuters, ARD, NOS

De podcasts van De Standaard